- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Un borcan cu marmelada de casa va face sigur senzatie printre soldateii si trenuletele de sub bradul de Craciun.
Sfaturi pentru succes
- Nu incerca sa faci multa marmelada dintr-o data. Zaharul nefiert si amestecul de fructe nu trebuie sa depaseasca o treime din adancimea cratitei, pentru ca marmelada creste de cel putin doua ori peste nivelul initial atunci cand fierbe. De asemenea, va fi nevoie ca marmelada sa fiarba puternic; daca ai o cantitate prea mare, va fi destul de greu.
- Nu este recomandat sa folosesti mai mult de dublul cantitatilor din retete. Daca ai cumparat prea multe fructe, mai bine faci cantitati mai mici in mai multe ture, decat sa le
pui pe toate deodata. Aroma fructelor scade cu cat fierb mai mult, iar cu cat ai mai multe fructe in cratita, cu atat vor fierbe mai greu.
- Spala citricele cu apa calduta si cu putin sapun ca sa inlaturi toata ceara de pe coaja sau incearca sa cumperi citrice fara ceara (le gasesti la magazinele bio).
- Zaharul pentru dulceata are pectina adaugata, dar, cum majoritatea fructelor din retetele urmatoare au multa pectina, nu ai nevoie de el neaparat. Poti sa-l folosesti la marmelada de Clementine & Cointreau, ca sa iasa mai legata.
- Borcanele se sterilizeaza dupa cum urmeaza: se spala cu apa fierbinte si detergent de vase. Se clatesc cu apa fierbinte si se usuca cu un stergar de bucatarie din bumbac. Se asaza intr-o tava si se pun in cuptor la foc mic 100º C/gaz ½ timp de 10 minute. Se scot. Atentie! Borcanele sunt fierbinti, asa ca nu le aseza pe o suprafata rece, pentru ca se pot sparge. Alternativ, se pot pune in ciclul fierbinte la masina de spalat vase.
Vei avea nevoie de:
- Storcator de fructe;
- Un cutit bine ascutit si un tocator;
- Sfoara si o bucata de 20cm de tifon sau o carpa moale, alba, nefolosita, pe care o sterlizezi acoperind-o cu apa fiarta;
- O cratita mare de inox - este de preferat una care are gura mai larga decat baza;
- Farfurii mici care se pot baga la congelator;
- Manusi curate de plastic;
- Borcane de sticla sterilizate si capace care se inchid bine;
- Polonic sau carafa, pentru transferul marmeladei din cratita in borcane (Scufunda polonicul in apa clocotita sau in marmelada care fierbe ca sa-l sterilizezi. Daca folosesti o carafa pentru transfer, sterilizeaz-o impreuna cu borcanele.)
Citeste reteta de marmelada pe Good Food!FOTO! Cum sa faci oul ochi perfect, dupa reteta lui Gordon Ramsay... Desert: Biscotti cu fructe uscate...