- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Influenta orientala
Inventata de turci, botezata phyllo (frunza) de catre greci si apoi adoptata de egipteni, marocani si popoarele balcanice, foaia de placinta este un aluat fragil si delicat, subtire ca o foita de tigara. Folosita la noi mai ales la placinte rulate, foaia de placinta este un preparat de baza in gastronomia orientala.
Din ea se fac delicioasele baclavale sau alte bunatati dulci si savuroase „pachetele" de toate formele, cu umpluturi sarate, prajite in ulei incins sau preparate crocante, cu multe foi unse cu unt si suprapuse.
Aluat de placinta (phyllo)
Preparare: 30-45 de minute, plus timp de odihna 30 de minute
500g faina
2 linguri ulei
1 lingura otet
1 pahar cu apa calda
1 ou
1/2 lingurita sare
1. Cerne faina pe masa (sau intr-un castron) si fa in mijloc o fantana. Varsa uleiul, otetul, oul, sarea si apa, apoi adu cate putina faina in centru, amestecand usor cu degetele, pana se leaga aluatul.
2. Framanta bine aluatul, batandu-l de masa de mai multe ori. Trebuie sa fie relativ moale, dar nelipicios si elastic. Daca mai este nevoie, adauga apa sau faina. La sfarsit, imparte-l in 4 parti egale.
3. Unge bucatile de aluat cu putin ulei si lasa-le sa se odihneasca 30 de minute pe masa de lucru presarata cu faina, acoperite cu o cratita mare pe care ai trecut-o prin apa fierbinte pentru a o incalzi.
4. Intinde o foaie de aluat, apoi trage usor de ea, pana devine transparenta. Las-o putin la zvantat, presara putin amidon, tai-o in doua, impatureste-o si da-o deoparte. Repeta cu celelalte bucati de aluat.
5. Pentru sirop se amesteca toate ingredientele intr-o craticioara. Se pun pe foc, se lasa 5-7 minute pentru a da in clocot, amestecand din cand in cand. Se toarna siropul fierbinte peste prajiturile abia scoase din cuptor.
Foloseste aluatul de placinta pentru a prepara retete delicioase.
Good FoodDesert inedit: Tarta cu mere si martipan... 12 motive nejustificate pentru care toti parintii se ingrijoreaza (II)...