Cum sa-ti faci apartamentul mic sa para mai mare

Idealul fiecaruia este sa aiba o casa mare, spatioasa si luminoasa, dar realitatea este ca astfel de case sunt atat de scumpe fata de veniturile noastre, incat raman un vis indepartat. Dar nu dispera! Exista cate o solutie pentru fiecare neajuns. Cu putin efort, micul tau apartament va parea mai mare, mai luminos si mai primitor. Scopul este ca acasa sa te simti cel mai bine, sa te poti relaxa si sa-ti poti primi prietenii fara sa te temi ca veti sta inghesuiti.

Daca ai doar o garsoniera de 30-40 de mp, orientata spre nord, cu geamuri mici, balcon ingust si o baie in care abia incap cada, chiuveta si WC-ul, ai toate motivele sa te simti ca un prizonier in propria casa. Dar toate acestea pot lua sfarsit fara sa fii nevoit sa te muti.

Iata cateva sugestii: Culoarea peretilor

Culorile si combinatiile dintre ele sunt cele care pot crea iluzia de spatiu si pot pacali ochiul, astfel ca un obiect inchis la culoare, asezat langa unul de culoare deschisa, va parea mult mai mic. Intocmai ca si la haine, culorile inchise micsoreaza, inchid sau intuneca, iar cele deschise si pastelate maresc, deschid si lumineaza. Traditionalul alb este depasit, spun si regulile Feng Shui, care impun anumite culori pentru fiecare camera din apartament, asociate cu efectul pe care acestea il produc nu numai asupra ochiului, dar si asupra intregii personalitati. Daca iti plac, nu ezita sa-ti zugravesti casa in roz sau portocaliu, purpuriu sau rosu, albastru sau verde.

2011/08/03//345109-casa.jpg

Tot Feng Shui ne invata ca ne putem zugravi camera in orice culoare in prezenta careia ne simtim bine si astfel exista putine sanse sa gresim. Asa cum poti vedea, cu cat sunt mai simple metodele de alegere, cu atat mai bine. Poti sa ai pereti de culori diferite in aceeasi camera, mai ales daca ai bucatarie americana, pe care o poti delimita astfel de restul livingului, sau daca vrei sa atragi atentia spre un anumit perete, cum ar fi cel pe care pui biblioteca. Incearca numai sa obtii un contrast placut si nu unul obositor (nu alatura doua culori reci si inchise, nu folosi verde pentru bucatarie, nu combina mai mult de trei culori) si nu lua niciodata decizia singur sau in graba.

Mobilierul

Pentru a crea iluzia de marime, exista cateva trucuri si in privinta mobilei. Unul dintre ele este sa folosesti sticla si materialele transparente.

Tablia din sticla a unei masute de cafea, al carei cadru este din metal sau lemn, va face sa para ca obiectul in sine este mai mare. Oglinda da, de asemenea, impresia ca o camera este mai mare, in special daca este chiar foarte mare: va reflecta toata camera si vei avea iluzia unei camere de doua ori mai mari. Pentru living, alege fotolii in loc de canapele si incearca sa le alegi cu tapiteria uni, fara modele (sau cu modele cat mai vagi si in culori complementare). Canapeaua nu e asa de practica atunci cand ai musafiri, pentru ca toti invitatii vor sta in linie, in timp ce fotoliile pot fi asezate in cerc, in jurul unei masute.

2011/08/03//345113-casa2.jpg

Dungile, striatiile, bulinele, amestecurile de culori tari ale tapiteriei dau impresia de aglomerat, de imbacsit, in timp ce o culoare uniforma sau combinatiile de culori pastel nu agreseaza ochiul si creeaza o stare de buna dispozitie. Daca in loc de mobilier cu multe sertare, rafturi si vitrine vei alege rafturile inalte, simple, din podea pana in tavan, camera va parea mult mai inalta. In rafturile din partea de jos poti pune cosuri patrate de rachita, care astazi sunt la moda, si vei obtine si spatii de depozitare, dar si un aspect interesant al livingului.

Aranjamentul

Intr-o camera mica nu incap foarte mult lucruri fara sa lase senzatia de incarcat. Daca in living ai televizorul, doua-trei fotolii, o masuta de cafea si doua corpuri de biblioteca, deja camera este plina. Si totusi este posibil, asezand mobilierul intr-un anume fel, sa creezi impresia de spatiu. In dreptul usii asaza biblioteca, obiectul cel mai mare din casa, astfel ca primul lucru pe care il vezi cand intri in camera sa fie acesta. Incearca sa nu asezi foarte multe lucruri in dreptul ferestrei, pentru a lasa sa patrunda lumina naturala. Cel mai bine ar fi ca televizorul sa stea in lateralul ferestrelor, pentru ca lumina sa nu se reflecte direct in ecran. In dreptul fotoliilor poti amplasa o masuta de cafea demontabila sau pe roti, pe care o poti muta cu usurinta daca nu este nevoie de ea.

Citeste si Revista Felicia

FOTO: thisarchitecture.com; housepaintingideas.net

Ultimele știri