De ce vrem copii?

Plang, tipa, au nevoie de multa atentie si alintaturi si conform culturii populare, cam orice femeie trecuta de treizeci de ani isi doreste macar unul. Da, este vorba de bebelusi.

Acum un nou studiu realizat de revista de psihologie americana Emotion sustine ca „febra bebelusilor" - acea durinta brusca si aproape irezistibila de a avea un copil, nu este doar ceva dovedit stiintific, dar se manifesta atat la femei, cat si la barbati.

Femeile au fost cele carora li se intampla mai frecvent si mai puternic, dar exista cu siguranta la ambele sexe. Cercetatorii Gary si Sandra Brase de la universitatea Kansas au petrecut aproape 10 ani studiind acest fenomen. Cuplul (care are doi copii) a analizat intai punctele de vedere teoretice pentru a-si da seama de ce exista aceasta dorinta greu de controlat si de unde a pornit.

O teorie are de-a face cu rolurile celor doua sexe, cum ar fi regula conform careia o femeie vrea copii pentru ca asa i se spune de mica, in cultura din care face parte, ca trebuie sa faca. A doua are de-a face cu ingrijirea unei fiinte vii, cu manifestarea iubirii. Oamenii sunt organisme biologice, cu instincte sexuale si instincte de protectie fata de copii.

Cei doi au incercat sa determine daca are de-a face cu interactiunea cu oameni care au deja copii si care ar putea declansa si dorinta altora de a avea o familie, insa rezultatele au aratat ca nu exista nicio influenta.

O a treia teorie are de-a face cu momentul potrivit - creierul transmite un semnal ca acesta ar putea fi un moment bun pentru a avea un copil. Dar cand au vorbit cu alti subiecti testati (un total de 337 studenti si 853 de persoane trecute de 30 de ani), niciuna dintre teorii nu a mai avut o baza reala. De fapt, s-au descoperit trei factori care prezic cat e mult isi doreste cineva un copil:

- A reactiona la vederea unui copil, a-l auzi sau a-i simti mirosul prin dorinta de a avea un bebelus;

- Pe de alta parte, aceleasi lucruri mentionate mai sus ii poate determina pe altii sa respinga total ideea de copii;

- Al treilea factor are de-a face cu ce trebuie sacrificat daca vei avea un copil. Unii spun ca nu au bani, timp sau partenerul potrivit. Toate sunt ganduri rationale ce cantaresc mult.

Concluzia este ca dorinta de a avea copii este de fapt rezultanta a mai multor factori care lucreaza impreuna si ne spun ca gata, suntem pregatiti, atat emotional, cat si rational.

Foto: lovinghands.com.au

Ultimele știri