140g de faina obisnuita
1 varf de zahar
125ml de lapte
100g de unt
4 oua
PENTRU UMPLUTURA
300ml de lapte
50g de zahar brun
2 galbenusuri
1 lingurita extract de vanilie
4 lingurite de faina obisnuita
4 lingurite de amidon
300ml de frisca lichida
Mod de preparare:
• 1. Se incepe cu crema de ou. Se incalzeste laptele pana aproape de fierbere intr-o cratita. Intre timp, se amesteca laolalta intr-un bol zaharul, galbenusurile si vanilia. Se adauga amestecand faina si amidonul, treptat, cate o lingurita, pana cand se obtine o pasta omogena. Se amesteca treptat si laptele fierbinte, apoi se rastoarna totul inapoi in cratita in care s-a incalzit laptele. Se lasa pe foc mare, amestecand continuu 5 minute pana cand se ingroasa - se vor face cocoloase, dar amestecand puternic cu o lingura de lemn se va omogeniza. Se asaza folie alimentara direct pe suprafata cremei, apoi se lasa la racit si mai apoi se da la frigider, pana cand va fi nevoie de ea pentru umplut eclerurile.
• 2. Pentru gogosi, se incalzeste cuptorul la 220º C/gaz 7. Se cern faina, zaharul si un varf de sare intr-un bol. Se asaza laptele si untul intr-o cratita medie impreuna cu 125ml de apa. Se incalzeste incet astfel incat sa se topeasca untul, dar sa nu fiarba lichidul. Dupa ce s-a topit untul complet, se da focul mai tare pana ce da in clocot compozitia. Se inchide focul imediat, se adauga faina si se bate puternic cu o lingura de lemn pana cand se obtine o coca omogena care se dezlipeste de pe marginile cratitei. Se asaza pe o farfurie intinsa pentru a se raci suficient astfel incat sa poata fi manevrata cu mana.
• 3. Dupa ce s-a racit coca, se asaza la loc in cratita. Folosind lingura de lemn, se amesteca ouale, unul cate unul, pana cand se obtine un amestec omogen si lucios.
• 4. Se taie doua coli mari de hartie de copt. Se deseneaza pe fiecare cate doua seturi de linii la cate 10cm distanta una de alta. Acestea vor fi liniile de ghidaj pentru ca eclerurile sa aiba aproximativ aceeasi dimensiune. Se tapeteaza doua tavi cu cele doua coli de hartie de copt, cu fata nedesenata in sus. Se asaza coca intr-un sprit cu varful de 1cm diametru sau intr-o punga cu un colt taiat. Se spriteaza cate doua randuri de ecleruri in forma de S in fiecare tava, intre liniile de ghidaj. Se da la cuptor cate o tava, pe raftul de sus 25 de minute, potrivind la inceput temperatura la 200º C/gaz 6.
• 5. Dupa cele 25 de minute, se face cate o gaura in capatul fiecarei gogosi sau cu un cutit zimtat se taie fiecare gogoasa in jumatate. Se reasaza in cuptor cu miezul in sus, ca sa se usuce, 5 minute, pana cand devin aurii si crocante. Se lasa deoparte sa se raceasca.
• 6. In timp ce se racesc gogosile, se termina de facut umplutura. Se bate frisca pana cand se ingroasa, apoi - cu un mixer - se bate crema de ou rece si inchegata pana redevine moale. Se incorporeaza frisca in crema. Se asaza acest amestec intr-un sprit sau intr-o punga alimentara. Se foloseste un varf mic daca gogosile vor fi umplute prin gaura sau un varf mai mare daca au fost taiate pe jumatate. Se umple cu grija fiecare gogoasa. Se asaza pe un stativ din metal si se acopera cu glazura favorita.
Citeste si alte retete interesante numai pe Good Food!