PENTRU PANNA COTTA
3 foi de gelatina (vezi sfaturi pentru succes alaturi)
600ml de frisca lichida
150ml de lapte
200g de zahar fin
coaja rasa si sucul de la 2 lamai
coaja rasa de la 1 lime
PENTRU MADLENE
3 oua medii
80g de zahar fin
1 lingura de miere
80g de faina obisnuita, plus extra pentru presarat
40g de migdale macinate
75g de unt nesarat, topit, plus extra pentru uns
PENTRU SOSUL DE MURE
200g de mure (aproximativ 40 in total)
3 linguri de lichior de mure sau de cassis (optional)
Mod de preparare
• 1. Pentru panna cotta, se asaza sase forme mici de desert (de aproximativ 120ml fiecare) pe o tava de copt. Se inmoaie gelatina intr-un bol cu apa foarte rece (vezi sfaturi alaturi) si se se lasa deoparte.
• 2. Se asaza frisca lichida, laptele si zaharul intr-o cratita mare si se aduc incet la punctul de fierbere. Cand fierbe crema, se adauga sucul si coaja de lamaie si se bate bine cu telul. Se fierbe constant cateva minute, apoi se inchide focul.
• 3. Se scoate gelatina inmuiata din apa si se stoarce excesul de apa. Se adauga amestecand in crema fierbinte si se lasa deoparte pana se mai raceste si devine doar calduta. Se strecoara crema intr-un bol. Se toarna cu grija crema in forme si se lasa la frigider ce putin 5 ore, pana se incheaga. Ideal este sa se lase peste noapte.
• 4. Pentru madlene, se bat ouale cu zaharul si mierea pana cand se obtine o consistenta usoara si plina de aer. Se adauga amestecand faina si migdalele pana cand se incorporeaza perfect, apoi, treptat, untul topit si racit. Aceasta compozitie se poate pregati cu cateva ore inainte.
• 5. Se incalzeste cuptorul la 190º C/gaz 5. Se unge cu unt din belsug o tava pentru madlene sau pentru briose (vezi alaturi sectiunea de sfaturi). Se asaza compozitia cu lingura in forme si se da la cuptor 10-12 minute, in functie de adancimea formelor.
• 6. Se scot din cuptor cand sunt aurii si facute. Se lasa la racit 2 minute. Se scot din forme si se mai da la cuptor o transa, daca a mai ramas compozitie. Se stropesc murele cu lichior, daca folosesti. In acest moment esti gata sa aranjezi pe farfurie.
• 7. Cum sa scoti panna cotta din forma - Se trece lama unui cutit pe marginea formei. - Se scufunda forma rapid in apa fierbinte, numai pana cand se desprind marginile umpluturii de pe forma. - Se elibereaza usor cu degetele panna cotta de pe marginile formei. - Cand esti sigura ca se va dezlipi, rastoarna forma pe o farfurie si ridic-o usor, eliberand continutul.
• 8. Aranjeaza pe farfurie ca un profesionist - Se scoate cate o panna cotta din forma in mijlocul fiecarei farfurii, turnand deasupra orice rest de crema topita care a ramas in forma. - Se aranjeaza mure in jurul unei jumatati de panna cotta. - Se asaza cateva madlene in partea opusa murelor.
Se stropesc murele cu restul de suc din bol si se serveste imediat.
Citeste si alte retete interesante numai pe Good Food!