Ustensile
Forma de sufleu de 15cm, o cratita, 2 boluri mari, lingura de lemn, spatula, hartie de copt, o lingura mare de metal, vas de masurat, razatoare, tel electric, cutit ascutit
Mod de preparare
1. Pregatirea formei pentru sufleu Se incinge cuptorul la 200° C/gaz 6 si se asaza o tava de copt pe nivelul de la mijloc. Se unge din plin cu unt vasul pentru sufleu, apoi se presara pesmetul rotind forma astfel incat tot untul sa fie acoperit cu pesmet. Se scutura usor vasul si se indeparteaza excesul de pesmet.
2. Pregatirea sosului alb gros Se topeste untul intr-o tigaie, la foc mediu; se adauga faina si mustarul si se amesteca. Se tine pe foc amesecand continuu 1 minut. Se ia de pe foc si se adauga putin cate putin laptele, omogenizand bine inainte de a turna din nou. Se pune din nou pe foc, amestecand continuu pana ce compozitia se ingroasa foarte mult (aprox. 10 minute). Se toarna intr-un bol si se lasa la racit. Se separa ouale, se pun albusurile intr-un bol, iar galbenusurile se incorporeaza in sos. Se adauga si branza Cheddar in sos si se asezoneaza cu sare si piper.
3. Incorporarea albusurilor Se bat albusurile cu un tel foarte curat doar pana cand spuma incepe sa capete consistenta (un tel electric este recomandat, intrucat face treaba mult mai repede). Apoi se amesteca incet albusurile batute spuma in sosul alb folosind o lingura de metal si miscand-o in forma cifrei 8.
4. Aranjarea „capacului" Se toarna cu lingura compozitia in forma de sufleu. Se desprinde compozitia de pe peretii formei cu ajutorul unui cutit, trecand usor cu varful acestuia pe toata circumferinta vasului, astfel incat sa se creeze efectul de „capac". In felul acesta, sufleul va putea creste depasind marginea vasului fara sa se lipeasca. Se asaza vasul in tava din cuptor pentru 25-30 de minute, pana cand sufleul creste si se formeaza o crusta aurie cu o mica umflatura. Se serveste imediat.
Citeste mai multe retete interesante pe Good Food!