Căutare Live

Despre starea de anxietate dinaintea examenelor

Nu mai este mult si examenul de bacalaureat o sa isi dea startul. Emotii, stres, anxietate, frustrari - sunt caracteristicile generale ale elevului care face fata unui examen atat de important. Insa, daca tii cont de anumite lucruri, iti poti atenua aceste stari.Anxietatea este un sentiment pe care il simte un individ in situatii in care performantele sunt foarte importante.

Anxietate poate sa simta si un copil atunci cand urca pe o scena sa interpreteze un cantec sau atunci cand merge la un interviu pentru o bursa sau la primul loc de munca. Persoanele extrem de anxioase pot sa simta in asemenea momente dureri de cap, "furnicaturi" in stomac, sa simta ca le bate inima atat de tare incat cred ca le va "sari din piept", sa aiba senzatia ca "ii iau caldurile" sau din contra simt siroaie de sudoare rece pe frunte si pe sira spinarii.

Starea de anxietate nu trebuie insa confundata cu imposibilitatea concentrarii. Un copil poate sa-si piarda concentrarea si din alte cauze. De exemplu, pierderea unei persoane dragi poate sa-i distraga atentia de la subiectele pe care le are in fata, pentru ca gandurile lui sunt la ruda ori la prietenul pe care nu il mai are. Vorbim, desigur, despre tinerii care sunt preocupati de viitorul lor si au invatat pentru aceste examene. Pentru ca sunt si copii total dezinteresati de examene, pe care le considera "o pierdere de timp", dar sunt prezenti din cauza presiunii parintilor. De fapt insa, gandurile lor sunt in cu totul alte locuri, iar o diploma nu are pentru ei nicio valoare.

Perfectionistii sunt cei mai expusi

Anxietatea este de fapt o reactie de anticipare a unui eveniment stresant. Iar cand ne aflam intr-o situatie stresanta corpul elibereaza hormonul cunoscut sub numele de adrenalina, ce pregateste corpul pentru confruntare. Acest hormon este de fapt responsabil pentru anumite simptome fizice pe care le resimtim intr-o astfel de situatie, cum este transpiratia abundenta, tremuratul mainilor sau respiratia rapida.|

2011/05/28//295333-teen_support.jpg

Anxietatea nu afecteaza insa numai corpul, ci si mintea unui tanar aflat in fata unui examen. Gandurile negre il pot acapara si ii pot spori starea de anxietate. Daca el se gandeste mai tot timpul ca nu-si va mai aminti ce a invatat, i se va diminua capacitatea de concentrare asupra subiectelor pe care le are in fata. In astfel de momente, anxietatea poate sa creeze un cerc vicios - cu cat tanarul se concentreaza mai mult asupra gandurilor negre cu atat se poate concentra mai putin asupra subiectelor, ceea ce ii sporeste si mai mult starea de anxietate si ii inmulteste gandurile negre. Iar rezultatul va fi cu siguranta unul foarte prost.

Chiar daca, dupa ce iese de la examen, copilul, eliberat de starea de anxietate, va reusi sa rezolve majoritatea subiectelor, nota pe care o va lua va fi una mica. De obicei, tinerii care sunt perfectionisti si cei care se tem foarte mult (sunt fricosi din fire) sunt cei mai expusi sa sufere de forme grave de anxietate. Acesti copii nu pot sa accepte gandul ca pot gresi si ei sau ca pot lua o nota mai mica decat cea maxima. Si pentru ca se gandesc ca s-ar putea sa greseasca tocmai atunci cand miza este mai mare, isi impun singuri o presiune extraordinara pentru a evita sa se intample asa ceva.

Ce este de facut? Un simplu lucru care o sa te stimuleze: gandeste-te la perioada de dupa succes, la ce oportunitati te asteapta, ce stare de eliberare si, evident, o vacanta mult asteptata. Si, nu uitaca totul e bine cand se termina cu bine!

Foto: parentsconnect.com

Afla de ce si-au pierdut rosiile gustul!... Minimalizeaza efectele negative ale divortului asupra copilului...
Parteneri
Alec Baldwin și-a șters contul de Twitter. Motivul pentru care ar fi renunțat la rețeaua socială
Alec Baldwin și-a șters contul de Twitter. Actorul în vârstă de 63 de ani a luat această decizie la doar câteva zile după ce a acordat primul interviu public privind incidentul de pe platourile de filmare ale producției Rust.
Catine.ro
Ultimele știri