Antena Căutare

Diplomatie prin arta culinara - bucataria thai

Nu a trecut mult timp de cand Muzeul National al Sa­tu­lui „Dimitrie Gusti" a gazduit Festivalul Culturii Thailandeze. Atunci m-am putut bucura de specta­cole thailandeze de marionate, dansuri traditionale si po­pulare thailandeze. Am urmarit cu placere demonstratiile de gatit, sculptat in fructe si legume sau am fost cuprinsa de uimire cand am vazut cum iau viata animale sau flori din zahar in mainile talentate ale artistilor thailandezi.

ARTA IN BUCATE

Dar pentru ca mi s-a parut prea putin, pentru a putea pa­trunde macar virtual pe minunatul taram al Thailandei, am avut nevoie de ajutorul Excelentei Sale Doamna Ambasador Chantipha Phutrakul, care a avut amabilitatea de a ma primi si a-mi raspunde la intrebari.

Mai intai i-am multumit ca mi-a oferit posibilitatea de a cunoaste o mica parte a culturii, traditiilor si gastronomiei thailandeze, admirand costumele dansatorilor si artistilor, precum si instrumentele lor muzicale.

Nu am avut contacte cu aceasta cultura decat prin intermediul unor cursuri de bucatarie thailandeza cand, la fel ca si acum, am fost surprinsa in mod placut de deosebita placere si atentie pe care o au thailandezii atunci cand prepara o mancare, cand sculpteaza in fructe si legume, danseaza sau picteaza. Sculptura in fructe si legume este un simbol al elegantei si perfectiunii traditiei culinare thailandeze.

„Cum a aparut aceasta arta? Pot europenii sa invete sa sculpteze in scoli?", i-am adresat o intrebare Excelentei Sale. „Aceasta arta se practica de sute de ani in fiecare casa din Thailanda", mi-a raspuns. „Pentru noi nu conteaza doar gustul, ci si formele pe care le au alimentele si se invata din generatie in ge­neratie.

Din momentul in care invatam cum sa gatim, invatam sa sculptam fructe si legume. Sculptura se preda inca din clasele primare si, bineanteles, europenii pot invata sa sculpteze. Sunt doar cativa pasi, dar ca sa iasa perfect, trebuie sa inveti bine tehnica si, mai ales, iti trebuie ani si ani de practica. De asemenea, iti trebuie cutite speciale pentru sculptat, caci folosind cutitele obisnuite nu se poate realiza nimic."

Bucataria thailandeza este unica, fiecare preparat in parte alcatuind o mica poveste. Dar care sunt cele mai reprezentative preparate pentru Thailanda? Cu multa solicitudine, Excelenta Sa Doamna Chantipa Phutrakul mi-a raspuns: „Thailanda este impartita in patru regiuni: partea de Nord, Nord-Est, Centru si Est. In partea de nord avem laptele de cocos, curry si anumite legume.

In partea de N-E avem salata de papaya, apoi salata de legume, salate de fructe si orezul lipicios. La o masa trebuie sa avem o proportie buna intre preparate. In functie de zone, avem mancare iute sau mai dulce, sarata sau mai putin sarata. Cea mai populara mancare vine din Centru. Avem numeroase retete de salate, stir-fry, preparate cu carne de porc sau Golden Delights, un dulce special realizat la nunti.

Phad Thai e cel mai reprezentativ si popular fel de mancare, apoi mai este si supa Tom yum, care este un melanj de gusturi: picant, dulce, sarat si acru. Totul la acest fel de mancare este deosebit, de altfel, daca stam sa ne gandim, este ca o calatorie in care nu stii la ce sa te astepti. La inceput ti se pare ca este picanta, cand introduci mancarea in gura apoi, cu cat aluneca mai mult pe gat, devine dulce, acra sau sarata".

PREFERINTE CULINARE

Dar care sunt preparatele favorite ale doamnei ambasador? „Phad Thai, salata de papaya si Tom Yum, preparate care pot fi regasite oriunde in Thailanda. Tin minte ca cineva spunea ca cea mai buna mancare thailandeza este cea preparata sau cumparata de pe strazi". Preparatele thailandeze contin numeroase ingrediente, multe dintre ele avand proprietati medicinale.

Putem spune ca mancarea thailandeza poate fi considerata si medicament, fara insa a pune accent pe aceasta calitate si scotand in valoare mai intai valorile ei nutritive. Acest lucru mi l-a argumentat si Excelenta Sa: „Mancarea thai este foarte sanatoasa, dar este doar mancare. Desigur, alaturi de medicamente, este foarte valoroasa deoarece prin fiecare dintre ingredientele continute, un preparat in parte este bun pentru o afectiune".

Referitor la bucataria romaneasca, Doamna Ambasador ne-a spus: „Am incercat o multime de preparate culinare romanesti si am gasit similitudini cu unele feluri de mancare thailandeze: spre exemplu «ciorba» sau «borsul» (n.r. - pronunta cu placere numele preparatului in limba romana), acrisoara ca si Tom Yum, mi se par foarte gustoase. Apoi «sarmalele» (n.r. - pronunta din nou, apasat, tot in limba romana) sunt foarte gustoase si ele, mai ales cand sunt doar din carne de porc. «Zacusca» e si ea asemanatoare cu un fel de mancare din Thailanda."

Ce ar recomanda prietenilor si cunoscutilor? „Toate cele de mai sus, dar cel mai mult mi-au placut si as recomanda carnatii picanti si poate si ciorba de peste".

Foto: flickr.com

Fan Darth Vader? Afla cum poti avea costumul original... FOTO! Casa Lipatti, un colt nostalgic din Micul Paris...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x