Live acumAcces Direct
Prime Time 20:00Animatie: Pisicile aristocrate

Febra, simptom frecvent la copii

Febra. Simptom banal intalnit in istoricul medical al fiecarui copil... "boala" fiecarei mame si, deseori, "arma" celor care vor sa scape de obligatii scolare sau casnice neplacute!

REACTIE NORMALA

Febra este o reactie normala a organismului, un mecanism ancestral, nespecific, dar eficient si, din pacate, inca incomplet inteles de lupta cu boala. De aceea, atunci când combatem febra nu ajutam intotdeauna procesul de vindecare. Se apreciaza, de pilda, ca o temperatura de 38,8 grade Celsius este foarte eficienta in lupta contra infectiilor.

Capacitatea de reactie febrila a copilului este mai mare decât a adultului. Astfel, copilul face febra mai des si poate atinge rapid (si suporta, in general, bine) valori mari ale temperaturii. Nivelul febrei nu trebuie insa corelat cu gravitatea bolii: exista afectiuni minore, care se manifesta cu ascensiuni febrile spectaculoase (de exemplu, banale viroze respiratorii) si boli grave, care nu se insotesc de febra sau in care aceasta atinge valori modeste.

Uneori, chiar lipsa de raspuns a copilului la boala, incapacitatea de a reactiona prin febra sau, din contra, coborârea temperaturii sale corporale la valori aflate la limita inferioara a normalului sunt mai ingrijoratoare in evaluarea starii de sanatate. Astfel, sensul de apreciere a fenomenului febril este nu neaparat valoarea, ci persistenta sa, starea generala a copilului - alterata sau normala - si mai ales alte simptome asociate: durere, eruptie a pielii, tuse, tulburari respiratorii etc.

Citeste restul articolului pe Jurnalul National!

sursa foto: modatakibi.net

Recomandari