Live acumX Factor
Prime Time 20:30X Factor

Fii barbat si mergi la medic!

Barbatii nu sunt imuni la dureri, chiar daca multi dintre ei refuza sa accepte ca se pot imbolnavi. De asemenea, multi dintre ei prefera sa reziste la dureri, crezand ca vizita la doctor nu e un semn de barbatie.Durerile de cap

Stresul, statul cu orele in trafic, inhaland gaze de esapament, sunt suficiente motive pentru declansarea unor groaznice si sacaitoare dureri de cap. Daca va treziti brusc ca durerea da impresia ca "va plesneste capul", ca durerea are un alt specific decat cel resimtit pana acum, este cazul sa mergeti la medic. Pentru ca un accident vascular cerebral (AVC), un anevrism, o sangerare in zona creierului, o tumoare pe creier sau meningita pot avea ca simptome durerile acute de cap.

Situatia se agraveaza daca durerea este insotita de amorteli, vedere incetosata, stari frecvente de confuzie, dificultati de vorbire sau de mentinere a echilibrului.

In aceste cazuri, trebuie sa mergeti de urgenta la spital, deoarece poate fi un AVC. Medicii precizeaza ca un consult medical efectuat urgent poate limita efectele negative ale AVC asupra organismului.

Durerile de picioare

Durerile membrelor inferioare se pot dovedi un pericol serios pentru sanatatea organismului daca afecteaza mai ales zona gambei si a coapsei. Nu trebuie luate in calcul durerile musculare cauzate de un efort fizic sau cele provocate de unele
leziuni.

O boala care se manifesta prin durere la nivelul gambei si coapsei este tromboza venoasa profunda. Durerea poate fi prezenta doar la atingerea zonei, la sprijinire sau in timpul mersului pe piciorul respectiv. Tromboza venoasa profunda presupune formarea unui cheag de sange ce poate "calatori" prin organism, ajungand chiar la inima. In aceasta situatie, tromboza venoasa profunda poate fi fatala.


Durerile in scrot


Scrotul este o zona sensibila prin definitie. De aceea, orice durere la acest nivel este un semnal de alarma. Bolile printre ale caror simptome se numara durerile in scrot sunt: torsiunea testiculara (intalnita mai des la copii si mai rar la adulti), epididimita (infectie a unui testicul), piatra la rinichi, cancerul testicular, tumoarea benigna, hernia inghinala.

Torsiunea testiculara se caracterizeaza prin infasurarea cordonului spermatic in jurul testiculului oprind vascularizarea acestuia. Cordonul spermatic este un ansamblu de vase format din canalul deferent, arterele si venele testiculului, ansamblu ce asigura legatura dintre testicul si cavitatea pelvi-abdominala.

Durerea in piept

Majoritatea persoanelor acorda mare importanta durerilor in piept. Pentru ca ele sunt asociate cu afectiuni cardiovasculare. "Acest lucru nu e rau deloc", spun specialistii, care sunt de parere ca este "mai bine sa se mearga la un consult pentru orice astfel de durere decat sa nu se mearga deloc la medic". Ei avertizeaza ca rata de supravietuire dupa un infarct depinde direct de cat de repede persoana in cauza primeste ingrijiri medicale.

Cele mai multe dureri in zona pieptului sunt semne fie de infarct, fie de pneumonie. In ambele afectiuni durerile in zona pieptului sunt insotite de transpiratie, greata, senzatie de sufocare, furnicaturi si o acuta senzatie de slabiciune.

Durerile abdominale

Aproximativ 90% din populatie a avut la un moment dat senzatia de disconfort abdominal. Nimic iesit din comun. Durerile localizate in zona abdomenului sunt cauzate, in general, de indigestii. Exista insa un alt tip de dureri care trebuie descrise urgent medicului, deoarece pot fi semne ale unor afectiuni mult mai grave. Astfel, daca simtiti dureri persistente si foarte intense in aceasta zona de vina pot fi: ulcerele, anevrismul aortic abdominal, apendicita, probleme ale vezicii biliare, pancreatita sau ocluzia intestinala.

Apendicita este o afectiune al carei prim simptom este durerea surda, aproape de centrul sau in partea superioara a abdomenului. Durerea devine mai apoi ascutita si se deplaseaza spre partea din dreapta jos a abdomenului.

In cazul litiazei biliare, se resimte o durere continua, de intensitate moderata pana la severa, la nivelul zonei superioare din dreapta abdomenului. Aceasta durere face obligatorie vizita la medic, deoarece, in astfel de situatii, interventiile chirugicale pot fi singurele salvatoare.

Pancreatita se caracterizeaza prin durere abdominala severa, cu localizare in jumatatea superioara a abdomenului si cu iradiere in spate si umarul stang.

Citeste si jurnalul.ro
Foto: dailymail.co.uk

Recomandari