PENTRU TURTA DULCE
250g unt fara sare
200g zahar tos brun
o canita de miere
600g faina
2 lingurite praf de copt
4 lingurite de ghimbir macinat
PENTRU DECOR
200g fulgi de migdale
2 albusuri de ou
500g zahar pudra, plus extra pentru presarare
125g mini batoane din ciocolata
selectie generoasa de dulciuri (alegeti o culoare tematica)
1 mini-rulou de ciocolata
cateva bilute argintii comestibile pentru decor (optional)
Mod de preparare:
• 1. Se incalzeste cuptorul la 200ºC. Se dizolva untul cu zaharul si mierea intr-un vas. Se amesteca faina cu praful de copt si ghimbirul macinat intr-un bol mare, apoi se adauga unt compozitiei pentru a obtine o coca. Daca nu se leaga, se adauga un strop de apa.
• 2. Se decupeaza modelul (vezi stanga). Se asaza o foaie de pergament pe suprafata de lucru si se intinde un sfert din aluat la grosimea a doua monede. Se taie una dintre sectiuni, apoi se transfera bucata de turta dulce, pe hartia pergament, intr-o tava. Se repeta procedeul cu aluatul ramas, ruland din nou bucatile ramase, pana cand se obtin doi pereti laterali, doi pereti fata/spate si doua placi de acoperis. Aluatul ramas poate fi decupat in forma de pomi de Craciun, daca doriti.
• 3. Se aleg fulgi intregi de migdale si se infig in placile de acoperis, cu partea ingusta in sus, pentru a arata ca tiglele de pe acoperis. Se coc toate sectiunile 12 minute, pana cand devin ferme si putin mai inchise la culoare pe margini. Se lasa sa se raceasca alte cateva minute, pentru a se intari, apoi se decupeaza usor pe margini dupa model, pentru a obtine margini precise.
• 4. Se pun albusurile de ou intr-un bol mare, se adauga zaharul pudra, apoi se amesteca pentru a obtine o glazura groasa si moale. Se pune glazura intr-un sprit cu capat de marime medie. Se traseaza glazura pe marginile peretilor, unul cate unul, pentru a-i fixa impreuna. Folositi un bol mic ca suport pentru peretii din interior. Apoi se lasa sa se raceasca alte cateva ore.
• 5. Odata uscati peretii, se indeparteaza bolul si se fixeaza placile acoperisului. Unghiul este abrupt, astfel ca va fi nevoie sa le mentineti presate cateva minute, pana cand glazura incepe sa se usuce. Se lasa sa se raceasca complet, cel mai bine peste noapte. Pentru decor, se aplica cu spritul putina glazura pe lungimea a 20 de mini-batoane de ciocolata si se aplica pe latime, pe peretii exteriori ai casei. Folositi trei, pe lungime, pentru usa.
• 6. Cu ajutorul glazurii, se lipesc bomboane de jur imprejurul usii si deasupra acesteia. Pentru a crea turturii, se tine spritul intr-un unghi de 90º cu acoperisul si se traseaza glazura, miscand capatul spritului inainte si inapoi - pana cand glazura va lasa o dara ascutita. Astfel se decoreaza partea din fata a casei. Se taie in diagonala mini-ruloul de ciocolata, apoi se fixeaza cu glazura pe acoperisul casei, pentru a crea hornul. Se asaza putina glazura si deasupra lui. Daca ati preparat pomi de Craciun, se decoreaza si acestia, asezandu-le cate o biluta argintie in varf. Se presara zahar pudra peste acoperisul casei pentru a crea efectul zapezii. Se asaza o carare din bomboane si se fixeaza pomii cu glazura, in jurul casei.
Casuta din turta dulce va fi comestibila timp de o saptamana, insa se va pastra o perioada mai indelungata.
Foto: bonappetit.com
Citeste si Good Food!