Live acum
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Genetica, bat-o vina! De ce traiesc femeile mai mult decat barbatii

Inca o data o problema mondiala este pusa pe seama geneticii. Pornind de la intrebarea "de ce traiesc femeile mai mult decat barbatii", cercetatorii americani si britanici au incercat sa gaseasca un raspuns rational.

Studiul s-a bazat pe analiza genetica a 13 grupe de musculite de otet, deja populare in experimentele stiintifice. S-a descoperit astfel ca diferentele in ceea ce priveste speranta de viata dintre femei si barbati sunt generate de mutatiile din ADN-ul mitocondrial, conform Daily Mail. Mitocondriile sunt organite celulare, intalnite atat la animale, cat si la oameni, fiind cunoscute si sub denumirea de "uzine energetice", deoarece au rolul de a transforma hrana in energie.

In cazul barbatilor, sunt de parere savantii, aceste mitocondrii incep sa "leneveasca" odata cu inaintarea in varsta, de aceea domnii imbatranesc mult mai rapid decat femeile.

"Este ciudat sa vedem ca mitocondriile nu actioneaza la fel in cazul ambelor sexe. Toate animalele detin aceste organite, tendinta femelelor de a trai mai mult decat masculii fiind adesea intalnita la numeroase specii.", ne explica specialistul Damian Dowling, citat de Daily Mail.

Aceasta descoperire este foarte importanta in cercetarile stiintifice privind evolutia geneticii umane. Datele au indicat faptul ca femeile traiesc, in medie, cu 7 ani mai mult decat barbatii, statisticile aratand ca, in Marea Britanie, dupa varsta de 85 de ani sunt circa 6 femei la patru barbati.

Foto: bridgewater.com

Recomandari