Live acumTe cunosc de undeva!
Prime Time 20:00Te cunosc de undeva!

Gradina: Ophiopogon - iarba cu flori de crin

Ophiopogon este o planta vesnic verde, originara din Asia, in special Japonia si Coreea. Genul sau cuprinde aproximativ 12 specii, dintre care doua sunt mai importante: Ophiopogon japonicus, cu frunze lungi si subtiri, asemanatoare ierbii, cu flori mov care apar vara, si Ophiopogon jaburan, de talie mica, cu flori albe sau in nuante pale de crem stranse in ciorchini.Cum se ingrijeste

Ophiopogon este una dintre speciile de plante care nu are nevoie de foarte multa ingrijire. Se planteaza in luna martie, cand temperaturile nu mai scad sub 0ºC. Pamantul trebuie sa fie amestecat cu nisip, pentru a asigura drenajul. Se cultiva la loc umbrit si se uda abundent de la plantare si pana se trec florile.

2011/07/26//339318-ophiopogon_crystal_falls_(mondo)_lg.jpg
Iarna si in cazul in care planta este tinuta in ghiveci, dar si in cel al cultivarii in gradina, se acopera pamantul cu un strat gros de turba si eventual cu o panza mai groasa. Vara trebuie sa i se asigure si umiditatea atmosferica, prin pulverizarea de apa pe frunze si flori.

Cum se inmulteste

Cea mai simpla si la indemana metoda este divizarea tufelor, operatiune care se poate face primavara. Planta are tendinta de a se extinde foarte mult, acoperind tot pamantul aflat la dispozitie intocmai ca un covor, prin urmare divizarea este chiar recomandata. Se mai poate inmulti si prin seminte, dar procedura este mult mai greoaie si de durata, florile aparand abia in anul urmator plantarii.

Daunatori si precautii

Ophiopogon poate fi atacat de insectele frecvente in culturile romanesti, respectiv paduchii verzi si cosenile. Acestia se combat fie prin metode chimice, fie prin stergerea frunzelor cu alcool denaturat.

Foto: www.gardendebut.com
Citeste si Revista Felicia!

Recomandari