Antena Căutare

Gutuile, fructele parfumate ale toamnei

Inca din Antichitate gutuile erau folosite atat pentru aromarea mancarurilor, cat si pentru parfumarea incaperilor, obicei pastrat si in satele noastre, tarancile asezandu-le la geam pentru a inmiresma aerul din casa.

Fructele sunt in plina maturitate atunci cand coaja este acoperita cu un strat subtire de puf.

Cand le cumparati, alegeti fructele cu coaja ferma, colorata galben viu, care nu au pete si degaja un parfum agreabil. Le puteti pastra timp de mai multe saptamani in fructiera, nealterandu-se foarte usor.

Gutuile sunt bune atat in stare cruda, cat si preparate. Se recomanda consumarea gutuii cu tot cu coaja, iar atunci cand se fierbe, sa fie taiata in bucati mari, pentru a nu se sfarama. Datorita gustului acrisor, gutuile nu lipsesc din preparatele tip desert, cum ar fi compoturile, jeleurile, siropurile, dulceturile, pelteaua, prajiturile sau tartele.

Gustul lor imbunatateste sosurile pe baza de vin rosu; sunt bune ca umplutura pentru pui si se servesc sarate, daca vrem sa pregatim o masa in stil oriental. Daca le coci la cuptor, pune un pic de miere peste felii inainte de a le servi. Vor fi mai aromate.

Din gutui se poate prepara un sos delicios, care se serveste cu ficat prajit, rasol de pasare, vaca, vitel, cu limba fiarta, snitele de vitel (escalop) sau de porc, cu friptura inabusita, toate asociate cu piure de cartofi.

Sunt popoare, precum spaniolii, care servesc marmelada de gutui alaturi de branzeturi. Cand faci dulceata sau compot de gutui, pastreaza cojile. Spala-le, usuca-le si pune-le in pungi mici de panza. Atarnate in dulap, raspandesc o aroma placuta.

Articolul continuă după reclamă

Tarta cu gutuie si nuci

Ingrediente: pentru aluat: 125 g de unt, 250 de g faina, 2 linguri de apa si un praf de sare. Umplutura: 4 gutui, 1 para, 1/2 mar, 100 g de zahar, 2 plicuri de zahar vanilat, nuci pentru ornat.

2010/09/28//116387-63630.jpg

Preparare: Se amesteca untul cu faina si apa, sarea si se obtine un aluat care se da la rece pentru jumatate de ora. Intre timp se curata gutuile, inclusiv de coaja, si se pun la fiert 10-15 minute, pana se inmoaie un pic. Se scurg gutuile si se lasa sa se raceasca.

Dupa ce s-au racit, se amesteca impreuna cu zaharul tos si cu cel vanilat si se paseaza cu mixerul, impreuna cu marul si para. Se intinde aluatul (se pastreaza 1/4 din aluat pentru grilaj), care se pune in forma de tarta, unsa si presarata cu faina in prealabil, si se adauga umplutura de gutuie. Se formeaza grilajul, se adauga nuci in ochiurile formate. Se da la cuptor (180 de grade), pentru 40 de minute.

Supa picanta de pui

Ingrediente: 2 piepti de pui, 150 g sunca, 2 cartofi, un morcov, o telina, o ceapa, o gutuie, otet balsamic, sare, piper, ulei de masline, oregano, conopida.

Preparare: Ceapa se curata, se spala si se toaca marunt. Morcovul, cartofii si telina se curata, se spala si se dau pe razatoare. Carnea, spalata si dezosata, se taie cubulete. Se pune o oala cu apa putin sarata la fiert, se adauga carnea, se spumeaza bine, apoi se adauga legumele si gutuia tocate. Se fierbe totul, se scot carnea si legumele din supa si se pun intr-o oala mai mare.

Se mixeaza, se adauga din cand in cand supa, pana cand totul devine o crema consistenta. Se pune oala cu crema din nou la fiert si se adauga putin ulei de masline, oregano tocat si piper.

Se mai fierbe cinci minute, apoi se ia oala de pe foc si se serveste supa turnand deasupra cate o jumatate de lingura cu otet balsamic si presarand oregano tocat. In supa, optional, se mai poate adauga conopida.

Friptura de pui cu gutui la cuptor

Ingrediente: 2 pulpe de pui, 5 cartofi medii, o gutuie, o ceapa, sare, Delikat, 30 ml de ulei.

2010/09/28//116385-27903_chicken_paprikash_1_600.jpg

Preparare: Cureti cartofii, ceapa si taie rondele. Gutuia o tai felioare de 1 cm. Asezi in tava intai cartofii, urmati de ceapa, pulpe de pui, gutui.

Codimentezi dupa gust. Adaugi o cana de apa, apoi acoperi cu folie de aluminiu si introduci tava la cuptor, 40 de minute. Scoti folia, asezi pulpele la suprafata si mai lasi la cuptor inca 15 minute, pentru a se rumeni frumos.

Citeste si Revista Felicia

Foto: www.twoyolks.org
www.chow.com
www.ocado.com

Ragdoll, pisica ideala de familie... Importanta celor "sapte ani de acasa", in educatia copilului...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x