Antena Căutare

Incurajeaza copilul sa rada

Un prunc sociabil, vesel, sanatos, sigur pe el... Daca vreti ca pruncul sa fie luminos si bucuros, radeti impreuna cu el, le recomanda parintilor psihologul Marcela Causneanu de la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Marie Curie" din Bucuresti.

LA 2 LUNI: SURASUL

Pana la 2 luni, ceea ce unele mame cred ca este un suras este, de fapt, un rictus cauzat de crampe. Abia dupa primele 8 saptamani de viata, bebelusul incepe sa comunice cu mama lui printr-un suras, un crampei de zambet. De altfel, abia acum apar primele zambe­te.

Sugarul priveste mai atent o persoana decat un obiect colorat. "Cand pruncul recunoaste chipul mamei, el confirma acest lucru printr-un zambet. Este perioada cand bebelusul reactioneaza la orice stimul exterior (glasul si mimica mamei sau ale celor din jur). De aceea, parintii ar trebui sa isi nuanteze gesturile, alegandu-si cu grija comportamentul.

In scurt timp, parintii vor observa ca bebelusul este capabil sa transmita, prin intermediul zambetului, o serie de mesaje. "Pruncul va zambi diferit mamei, in functie de starea acesteia. De aceea, ambii parintii, mai ales mama, care este mai mult timp cu pruncul, trebuie sa se prezinte in fata acestuia calmi, bucurosi, echilibrati, disponibili sa-i satisfaca poftele. Daca vreti ca pruncul sa rada, atunci parintii trebuie sa rada primii", spune psihologul Marcela Causneanu.

Pe de alta parte, parintii trebuie sa se puna de acord asupra modului de a reactiona in unele situatii. "Este gresit ca mama sau tatal sa se manifeste diferit daca bebelusul a udat scutecul sau daca a scapat ceva din maini. Pruncul va fi bulversat, daca in aceste situatii mama il cearta si tata il ia in brate si-l saruta.

Tot la aceasta varsta, parintii isi pot pune pe mana diverse esente care vor fi percepute de bebelusi. Apoi, vor misca mana in dreptul nasului copiilor. Metoda este potrivita, deoarece dezvolta simtul mirosului si ii creeaza buna dispozitie.

LA 3 LUNI: ZAMBETUL SE TRANSFORMA IN RAS

Acum, micutul isi descopera mainile, le ridica deasupra capului. Poate sa apuce degetul mamei sau un obiect din campul lui vizual. La aceasta varsta, bebelusul are jucarii care-l distreaza. Copilul are tendinta de a musca sau de a scapa jucaria. "Nu faceti greseala sa va imaginati ca micutul da drumul voluntar jucariilor din amuzament." Acum, zambetul se transforma in ras.

Pentru a-i pastra aceasta stare, parintii trebuie sa apeleze la o serie de tertipuri. "Poezii cu intonatie vesela, grimase haioase. Acestea vor mentine zambetul, care treptat se va transforma intr-o cascada de ras."

Alte metode prin care copiii pot fi incurajati sa rada sunt: ciupitul, leganatul pe genunchi, imitarea unui animal imaginar care urca si coboara pe corpul copilului, imitarea unor zgomote etc.De ce ar trebui sa faceti copilul sa rada? Pentru ca toate aceste trairi pozitive, foarte benefice pentru el, fac parte din dezvoltarea lui afectiva.

LA 4 LUNI: RASUL SI CANTECUL

Auzul se dezvolta din ce in ce mai bine. Sugarul devine atent la zgomote si incepe sa le deosebeasca, manifestandu-si preferinta pentru unele dintre ele: cantece, sunetele unor instrumente, vocea mamei. Pruncul simte ca sunetele pe care le emite chiar el sunt diferite.

De fapt, el se joaca scotand diverse sunete pe care le asociaza cu rasul. Un bebelus bine dispus zambeste cand i se vorbeste, gangureste, chiuie spontan, mai ales cand isi recunoaste mama. Daca i se vorbeste si este mangaiat, scoate sunete asemanatoare rasului. Priveste, urmareste si fixeaza fetele celor care rad prietenos.

Rade zgomotos cand este gadilat, cand este recompensat. De asemenea, pruncul este capabil sa fixeze cu privirea obiecte si sa le urmareasca miscand capul. Prin urmare, parintii ii pot controla atentia cu jucarii colorate sau cu fascicole luminoase.

LA 6 LUNI: RASUL SI JOCUL

Este perioada in care micutii reactioneaza la jocuri mai complexe in care ar trebui implicati ambii parinti. Acum, parintii trebuie sa incerce jocuri pe care cu doua-trei saptamani in urma bebelusul le-a respins. Parintii invata sa se joace o data cu pruncii. Pentru aceasta, ei au nevoie doar de rabdare.

Prime­le jocuri cu rezultate certe sunt cele de gen "cucu-bau". Parintele isi ascunde fata in spatele unei palme, a unei bucati de material, spre exemplu si apoi apare in campul vizual al pruncului. Acesta este la inceput surprins, apoi isi redescopera parintele si este deose­bit de incantat. Acest tip de joc este indicat pana in jurul varstei de 8 luni.

Tot in aceasta perioada, micu­tului ii place sa faca baie intr-o cada in care plutesc jucarii colorate, sa sparga bulele de sapun. Atentie, parintii trebuie sa-l supravegheze permanent, chiar daca bebelusul poate sta in fundulet. Pruncul se amuza teribil daca este pupat si gadilat, daca in ca­mera lui zboara pasarele din plastic sau din hartie, daca i se interpreteaza roluri placute din povesti.

LA 9-12 LUNI: HOHOTE DE RAS IN FAMILIE

Mama si copilul sunt acum un cuplu minunat, perfect, irepetabil. Se cunosc din ce in ce mai bine, isi anticipeaza reactiile. Pruncul stie ca orice lucru haios pe care il face mama (isi pune ceva pe cap, miauna sau face o grimasa) i se adreseaza si ii creeaza o stare de confort. El se amuza si rade de dragul mamei.

De asemenea, bebelusul a invatat sa arunce jucariile si o face constient, cu scopul de a-si amuza parintii, de a-i implica intr-un joc controlat de el. Pruncul este acum un mic rege. Conduce jocul si isi stapaneste parintii. Micutul rege a implinit 1 an. El rade cu pofta, in hohote, dar cu discernamant si se bucura alaturi de parinti, frati, bunici.

Citeste si Jurnalul National

Foto: fear-not.net

5 modalitati prin care sa iti determini copilul sa iubeasca scoala... Durian - fructul otravitor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x