- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Aluat sablat
Preparare: 15 minute, timp de racire: minim 30 de minute, 8 portii
250g faina
125g unt
1 ou
125g zahar
1 praf de sare
1. Lasa untul sa se inmoaie la temperatura camerei (nu trebuie topit pe foc sub nicio forma!), apoi amesteca-l cu zaharul, folosind o lingura din lemn. Adauga apoi oul intreg, amestecand cu putere, pana cand totul devine o crema albicioasa si aerisita.
2. Cerne faina impreuna cu sarea peste crema de unt, zahar si ou si amesteca totul rapid cu mana, pentru a forma o minge de aluat. Framanta foarte putin, strivind amestecul cu podul palmei de 5-6 ori, pentru ca aluatul sa se omogenizeze, apoi formeaza o minge.
3. Inveleste aluatul in plastic alimentar si lasa-l la frigider minim 30 de minute (poate fi pastrat la rece pana la 48 de ore). Scoate-l cu 10 minute inainte de a-l intinde si apoi pune-l cu tot cu forma inapoi la rece, pana cand va trebui sa-l bagi in cuptor.
4. Coace aluatul cam 15-20 de minute la 180°C (depinde foarte mult de cuptorul pe care il ai - trebuie ca blatul sa capete o lejera nuanta aurie). Este preferabil ca acest tip de aluat sa fie copt separat si garnisit dupa aceea cu creme si fructe diverse.
Citeste mai multe retete interesante pe Good Food!