Iris Foetidissima, o planta pentru gradini delicate

Usor de cultivat si foarte atragator, Iris Foetidissima va aduce cu siguranta o pata de culoare pe terase sau in gradini. Din aceeasi familie, Iridaceae, cu irisii obisnuiti, Iris Foetidissima este o specie ierboasa originara din vestul Europei.

Aceasta este o planta de inaltime medie spre inalta, tulpina putand ajunge si la 90 cm. Frunzele, vesnic verzi, sunt lucioase, lanceolate, de culoare verde proaspat si pornesc din radacina aproape unite, stranse una de alta, desfacandu-se apoi si revarsandu-se in aer.

Din mijlocul frunzelor apare tija tulpinii, inalta si subtire, care are in varf inflorescenta. Aceasta nu este spectaculoasa, are forma unui iris obisnuit formata din trei petale si trei sepale, de culoare albastru deschis sau, mai des, galbene.

2010/08/09//92562-inflorit.jpg

Dupa ce trec florile, la inceputul verii apar fructele, bobite mici si carnoase de culoare stacojie stranse in buchete asemanatoare ca forma cu florile. Acestea raman pe tulpina pana toamna si sunt adevarata atractie a acestei plante.

Cum se ingrijeste

Este una dintre plantele care nu au nevoie de ingrijire permanenta. Rizomii se planteaza la inceputul toamnei, in ghivece sau in gradina. Are nevoie de un sol bogat, format dintr-un amestec de pamant de gradina, turba si nisip fin, si de ingrasaminte naturale sau chimice regulat.

Se uda regulat, marind cantitatea de apa pe masura ce frunzele cresc. Atunci cand este udata trebuie avut grija sa nu stropim frunzele si baza plantei, ci doar pamantul. Primavara, atunci cand planta infloreste, este recomandabil sa adaugam in apa de udat si cateva picaturi de fertilizant.

Are nevoie de multa lumina naturala, putand fi plantata direct in bataia razelor soarelui. Are tendinta de a ocupa foarte mult spatiu, astfel incat este bine sa plantam rizomii la distanta de minimum 60 cm unii de altii.

Cum se inmulteste

Inmultirea este foarte simpla, cu rezultate bune de fiecare data. Aceasta se face prin procedeul divizarii rizomilor, operatiune care are loc toamna. Dupa divizare, plantele nou obtinute vor produce flori abia peste doi ani. Se poate inmulti si prin seminte, care se seamana toamna, cand se matureaza si cad de pe tulpini, dar si in acest caz vor trece trei ani pana la aparitia florilor.

Foto: Pacbell

Parteneri
Coafura Angelinei Jolie la premiera Eternals din Roma a fost criticată de fanii de pe rețelele sociale. Motivul pentru care a stârnit reacțiile tuturor
Coafura Angelinei Jolie de la premiera filmului Eternals din Roma a ajuns un adevărat subiect de dezbatere pe internet. Deși actrița a avut o imagine impecabilă pe covorul roșu, fanii vigilenți au remarcat rapid o greșeală de proporții în look-ul vedetei. Se pare că stilistul Angelinei s-a grăbit atunci când i-a adăugat artistei câteva extensii de păr.
Catine.ro
Ultimele știri