Jamon Iberico
Timp de cativa ani, gustosul Jamon Iberico a fost interzis, din cauza metodelor neigienice in care era preparata aceasta sunca untoasa. Insa datorita unor schimbari impuse in Spania in privinta prepararii sale, carnita de porc a devenit legala si in tari ca SUA incepand cu 2005. Partea interesanta este insa aceea ca americanii s-au putut bucura de aceasta gustare abia in 2009, pentru ca prepararea ei dureaza 4 ani.
Cel mai gustos Jamon Iberico este cel numit Bellota. Provine din porci crescuti in mod liber, hraniti cu porumb sanatos si tinuti in aer proaspat.
Foie Gras
Aceasta mancare extrem de gustoasa este produsa prin ingrasarea fortata a unei gaste, care permite acestor pasari sa se ingrase pana mor. Nu este o metoda prea umana de a obtine acest fel de mancare si a fost incercata interzicerea ei, insa revoltele bucatarilor a facut-o legala din nou in SUA in 2008.
Cat despre Europa, aici a fost inventata o metoda mai umana de foie-gras prin cresterea gastelor intr-un mediu liber, cu verdeata, in care sunt lasate sa se hraneasca singure pana se ingrasa exagerat. Nu este neaparat o metoda ce denota mai multa simpatie fata de animale, insa pe unii ii consoleaza acest gand.
Ortolan
Aceasta pasare atat de mica incat poate fi tinuta intr-un pumn este ingrasata, apoi inecata in brandy Armagnac inainte de a fi gatita in propria grasime. Este consumata intreaga, cu tot cu oase. Mai mult, se spune ca daca te tai sau intepi in ele in timp ce o mananci si sangerezi un pic, gustul este cu atat mai special. In Franta insa, a fost interzisa in 1999.
In sud-vestul tarii insa, reprezinta o delicatesa traditonala, de aceea marii gurmanzi inca se bucura de ea. Eticheta de la masa cere insa sa iti acoperi fata cu un servetel atunci cand o mananci. Aceasta traditie te tine ferit de ochii celor care te-ar scrunta ca pe cel mai mare pacatos.
Foto: praisingthelard.com
VIDEO! Reteta zilei: tarta de mere si dulceata de gutui... Premiera: cercetatorii au descoperit cum se dezvolta creierul bebelusilor...