A fost o vreme in care durerile mamei la nastere erau considerate ca un maxim al durerii. Cu trecerea anilor, durerea la nastere a mamei a fost atenuata de metode moderne, asa ca aceste dureri din sala de travaliu nici nu se mai claseaza printre cele mai brutale dureri.
Anestezia peridurala - efectuata in coloana - face sa nu mai apara dureri in actul nasterii, si aceasta anestezie peridurala nu micsoreaza capacitatea de travaliu. Gravida nici nu mai tipa in sala de nasteri. Destul de multe gravide vin si ii solicita medicului sa le faca operatia de cezariana pentru a nu avea dureri ca la nasterea naturala.
De regula, medicii le raspund cu urmatoarea explicatie: cezariana este o interventie chirurgicala si se apeleaza la ea atunci cand medicina constata ca ea este necesara, date fiind anumite argumente ale starii gravidei. Si, ca atare, medicul incearca sa le convinga pe gravidele doar speriate de mult trambitatele dureri la nasterea obisnuita ca e bine sa nasca pe cale naturala, fiindca anestezia peridurala goneste durerile si nu impieteaza asupra travaliului. Daca insa cezariana este impusa de situatia gravidei, ea se efectueaza. Totusi, daca gravida sustine apasat ca ea opteaza pentru cezariana, medicul da curs optiunii sale.
Cum trebuie sa vina spre iesirea din pantecul mamei fatul? Normal este ca fatul sa vina cu capul inainte. La granita normalului este si angajarea fatului cu funduletul inainte. In aceasta situatie, obstetricianul ii aranjeaza cu mainile sale umerii si capul intr-o pozitie favorabila. E bine ca fatul sa vina cu capul in piept, nu cu capul in alta flexie, adica in alt unghi. In situatii speciale rezultate in timpul nasterii naturale, aceasta se modifica in cezariana, dar operatia de cezariana nu se face cu anestezie generala, ci cu anestezie peridurala.
Greutatea considerata normala a copilului este intre 2,9 si 4 kilograme. Intr-un congres mondial s-a precizat ca, in cazurile de boli ale placentei, fatul traieste daca are circa 1,8 kilograme, iar placenta cantareste cam 1,1 kilograme.
Citeste si Jurnalul National!
Foto: wikipedia.org
Reteta de post a zilei: sparanghel la cuptor cu rosii, masline si busuioc... Ce trebuie sa stii despre custard...