Antena Căutare

Nu mai incerca sa fii o supermama! 5 sfaturi pentru a-ti gasi un echilibru

In zilele noastre, asteptarile de la femei au crescut - nu mai este suficient sa fii mama, ci trebuie sa fii supermama. Supermamele trebuie sa rezolve probleme legate de familie, munca si relatii fara a da semne de esec in vreun segment. Este o lume mereu agitata, cu intreruperi constante si cu prioritati greu de stabilit. Lucruri importante trebuie rezolvate peste tot, desi timpul este limitat si resursele la fel. Sotii adesea nu inteleg toate provocarile cu care se confrunta o mama care incearca sa aiba si o cariera in paralel cu cresterea copiilor si nu reprezinta intotdeauna un sprijin pentru ele. Ele in schimb se confrunta cu epuizarea, cu sefi si colegi dificili si cu grija constanta in privinta copiilor lasati la gradinita sau in grija unei persoane straine toata ziua.

Cum ne afecteaza acesti factori? Ne gasim alinarea in mancare (cel mai des nesanatoasa), nu facem miscare, viata sexuala si intimitatea cu partenerul au de suferit, la fel si increderea noastra si respectul de sine. Din ce in ce mai des, vedem mame care sufera de boala grea si extenuanta a perfectionismului. Ajungi sa crezi ca a face totul bine inseamna sa te neglijezi pentru a reusi sa termini toate sarcinile perfect. Ca rezultat, te expui unui risc marit de a ajunge la boli legate de oboseala si epuizare, depresie si probleme de cuplu.

Ce trebuie sa faca mamele perfectioniste extrem de ocupate

1. Renunta la idealul de supermama

Trebuie sa ne iubim in primul rand noi si sa ne ingrijim la fel cum o facem pentru cei dragi. Repeta-ti cat de des e nevoie, chiar zilnic, ca nimeni si nimic nu este perfect si ca este sanatos sa renunti la acest ideal.

2. Vezi unde este dezechilibrul

Ia o foaie de hartie si fa o lista cu toate elementele care necesita atentia si efortul tau si ordoneaza-le dupa durata, cat timp aloci fiecaruia. Timpul dedicat tie se regaseste macar undeva in aceasta lista? Cand vei vedea cifrele - durata in minute/ ore - vei realiza unde este dezechilibrul.

Incearca sa faci lista cat mai scurta si mai proportionala si sa adaugi elemente referitoare stric la persoana ta. O sa iti ordonezi prioritatile si o sa iti ajunga timpul astfel incat sa te ingrijesti si de relatia de cuplu. Astfel te mai organizezi putin, vei reusi sa te bucuri cu adevarat in calm si liniste de momentele in care vei fi cu partenerul si cu copilul tau.

3. Reevalueaza ideea de echilibru

Cum poti sa reusesti sa ai toate rolurile necesare pentru toata lumea? Mama, colega, sotie etc. Raspunsul il regasesti in conceptul de „echilibru". Trebuie sa iti schimbi standardele pe care ti le-ai impus pentru a fi o mama buna si sa ai o privire mai realista legat de acest aspect. Poate parea un lucru complicat sa iti schimbi modul de gandire si comportamentul si sa fii mai ingaduitoare cu tine. Dar aminteste-ti ca faptul ca esti obisnuita cu un anumit stil de viata si cu o anumita gandire nu inseamna ca sunt cele corecte sau potrivite. Trebuie sa gasesti o cale de a echilibra toate aspectele vietii tale, inclusiv grija pentru persoana ta.

4. Nu mai accepta o viata extenuanta

Articolul continuă după reclamă

Exista un concept folosit pentru a evita suprasolicitarea profesionala si este aplicabil si in situatia de fata. Se numeste „Ciclul ingrijirii" si are la baza determinarea de a reusi sa impaci si sa echilibrezi toate nevoile: psihologice, fizice, sociale, intelectuale, sexuale.

Toate mamele, oricat de ocupate ar fi, trebuie sa isi faca timp pentru sport, pentru mesele sanatoase, pentru legarea de prietenii si renuntarea la relatii care mai mult consuma sau aduc energii negative, de asemnea se impune timp pentru toate lucrurile care ne aduc impliniri si fericire.

5. Reconectarea cu partenerul tau

Pentru acest scop, specialistii ne sfatuiesc sa organizam seri speciale in doi. Cine la lumina lumanarii, weekenduri romantice si alte programe asemanatoare, sunt recomandate in acest sens. Aceasta sugestie include implicit sfatul de a rezerva timp special pentru a discuta cu partenerul, pentru a-l intelege, pentru a va reconecta la nivel psihologic.

Citeste si Sfatul Parintilor

FOTO: photohome.com

FOTO! Vezi cat costa tricourile deja patate de cafea!... "Ritualul Cleopatrei" - metode de relaxare si infrumusetare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x