Antena Căutare

Paradoxal? Afla cum poate stimula alcoolul memoria!

Numerosi consumatori de alcool sunt convinsi ca obiceiul respectiv ii poate ajuta sa uite anumite momente neplacute din viata. Paradoxal insa, oamenii de stiinta americani au descoperit recent ca bautura ar putea avea un efect invers, putandu-i ajuta pe cei care o consuma sa rememoreze unele episoade din existenta lor .

Subconstient. Un recent studiu efectuat de specialistii Centrului Waggoner pentru Cercetari asupra Consumului si Dependentei de Alcool din cadrul Univesitatii Texas din Austin a relevat faptul ca starea de ebrietate poate stimula anumite regiuni ale creierului sa invete lucruri noi sau sa isi aminteasca mai amanuntit unele evenimente din trecut.

Parerea cvasigenerala potrivit careia bautura te ajuta sa uiti si iti afecteaza capacitatea de a invata nu e gresita, dar se refera doar la unul dintre efectele alcoolului asupra creierului uman. Potrivit neurobiologului Hitoshi Morikawa, de obicei, cand oamenii vorbesc despre invatat si memorat se refera la mecanismul constient.

Alcoolul diminueaza capacitatea oamenilor de a se concentra asupra anumitor informatii, precum numele unui coleg, definitia unui termen sau locul in care au parcat masina dimineata.

Dar oamenii primesc si isi amintesc unele informatii si la nivelul subconstientului, aici alcoolul putand spori capacitatea noastra de a invata si de a retine date. In urma unui studiu recent, cercetatorul mentionat a ajuns la concluzia ca alcoolul etilic, consumat in mod repetat, intensifica permeabilitatea sinapselor situate intr-o regiune importanta din creier.

Cand oamenii consuma alcool sau droguri, subconstientul lor nu invata doar ca trebuie sa consume o cantitate mai mare, dar, totodata, devine mai receptiv la formarea unor amintiri si deprinderi la acest nivel, referitoare la alimente, muzica, oameni sau evenimente sociale.

2011/08/19//356488-alcohol-drinking.png

Recompensa.
Morikawa sustine ca alcoolicii nu sunt dependenti de placerea sau usurarea pe care o simt atunci cand beau, ci de elementele de mediu, de comportament sau fiziologice care sunt consolidate atunci cand alcoolul declanseaza eliberarea dopaminei in creier.

Savantul e de parere ca oamenii gresesc atunci cand considera dopamina un neurotransmitator pentru informatii ce pot declansa fericire sau placere, acesta transportand, mai degraba, elemente necesare in procesul de invatare. Alcoolul contribuie la consolidarea sinapselor devenite active o data cu eliberarea dopaminei. Printre lucrurile invatate de cei care consuma alcool este si aceea ca ei urmeaza a fi „recompensati".

Frecventarea barurilor, discotecilor, discutiile cu prietenii, consumarea anumitor feluri de mancare, ascultarea anumitor stiluri muzicale si alte lucruri placute facute in timp ce beau reprezinta pentru cei care consuma alcool „recompense".

2011/08/19//356496-artworks-000003855013-l8uxx7-original1.jpg
Cu cat ei fac mai des astfel de gesturi in timp ce beau, cu atat mai multa dopamina se elibereaza la nivel cerebral. Astfel, sinapsele devin mai permisive, iar ei sunt tot mai dornici de a incerca senzatii ce se produc atunci cand consuma alcool.

Morikawa spera ca o intelegere mai buna a mecanismelor reactiilor neurobiologice desfasurate in cazul dependentei poate contribui la fabricarea unor medicamente antidependenta ar putea contribui la slabirea sinapselor, si nu la intarirea lor. Este vorba despre un fel de deconectari.

Exista insa temeri ca asemenea sunbstante ar putea permite o manipulare psihica din partea celor care le administreaza. In realitate insa, cercetatorii intentioneaza sa „inverseze" mecanismele prin care unele droguri dau dependenta.

Foto: e-healthnet.blogspot.com/ thad44nunez.typepad.com
Citeste si Jurnalul National!

Reteta de post: cartofi dulci cu umplutura sarata... Inelul scaun, un accesoriu ciudat, dar la mare moda...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x