Paella cu fructe de mare
Paella cu fructe de mare se face cu o varietate de peste si fructe de mare, fiecare adaugand la textura si gust. Foloseste mereu creveti jumbo, midii si peste alb. Paella cu fructe de mare se serveste alaturi de un vin alb, sec.
Ingrediente supa:
- 3 cani de apa
- O cana vin alb sec
- O lingurita de sofran
- doua linguri ulei de peste sau sos de peste
Sau se poate face o supa din capete de peste si la sfarsit se strecoara, se adauga vinul si sofranul si se mai lasa pe foc pentru a mai da un clocot.
Amestec de ierburi:
- o cana patrunjel proaspat
- 1/3 suc de lamaie proaspat
- O lingura ulei de masline
- O lingurita tarahon
- Doi catei de usturoi
Paella:
- 500 grame peste alb
- 16 creveti jumbo decojiti
- O lingura ulei de masline
- Doua cani ceapa taiata fin
- O cana ardel rosu taiat marunt
- O cana rosii din conserva, maruntite
- O lingurita paprika dulce
- ½ lingurita ardel dulce
- 3 catei de usturoi pisati
- 3 cani orez Arborio
- O cana mazare inghetata
- 16 midii
- Un borcan ardei pimento taiati
- Doua linguri suc proaspat de lamaie
Instructiuni:
Pune toate ingredientele pentru supa la fiert si cand dau in clocot, opreste, nu lasa sa fiarba.
Pentru amestecul de ierburi, combina patrunjelul si celelalte ingrediente si lasa deoparte.
Pentru a pregati paella, taie pestele in fasii de doi centimetri si jumatate, curata crevetii bine lasandu-le cozile intacte. Incalzeste o lingura de ulei de masline intr-o tigaie adanca la foc mediu.
Adauga peste si creveti, soteaza pentru un minut. Transfera amestecul pe o farfurie adanca si pastreaza-l cald. Adauga in uleiul ramas ceapa si ardeiul si soteaza pentru 5 minute. Adauga orez si gateste pentru un minut, amestecand continuu. Adauga supa, amestecul de ierburi si mazarea. Adu in punctul de fierbere si gateste 10 minute, amestecand continuu.
Adauga midiile, facandu-le loc incet in mixul de orez. Lasa sa fiarba pentru 5 minute sau pana cand cochiliile se deschid. Cele care nu se desfac trebuie scoate din paella si aruncate, nu sunt bune.
Zgaltaie putin tigaia pentru ca amestecul sa se aseze bine, adauga crevetii cu capul in jos in orez. Deasupra pune pimento taiati si lasa sa mai foarba 5 minute. Stropeste cu zeama de lamaie. Ia de pe foc, acopera cu un prosop si lasa sa stea 10 minute pentru a fuziona mai bine ingredientele.
Sardinas a la Santaderina
Aceasta reteta este din Santander, de pe coasta de nord a Spaniei. Sardinele proaspete, prajite si apoi sotate cu un sos de rosii sunt excelente cu paine calda.
Ingrediente:
- 16 sardine proaspete
- O cana faina
- O cana ulei de masline extra virgin
- O ceapa galbena sau alba taiata marunt
- 5 rosii, curatate si taiate
- 4 catei de usturoi, taiati
- 1/8 cana patrunjel, taiat
- sare dupa gust
Pregatire:
Curata sardinele, inlaturand capul si intestinele. Clateste bine cu apa rece. Pune ulei de masline intr-o tigaie adanca si tine pe foc mediu pana cand se incinge. Pune faina pe o farfurie. Trece fiecare sardina prin faina si prajeste-le in tigaie. Cand sunt patrunse, scoate-le din ulei si pune-le pe o farfurie pentru mai tarziu.
Adauga ceapa, usturoiul si patrunjelul in tigaie si soteaza-le in uleiul ramas. Adauga rosiile si mai lasa-le pe toate 5-10 minute pe foc, amestecand continuu.
Adauga sardinele inapoi in tigaie peste restul de ingrediente si gateste inca 5 minute. Adauga sare dupa gust. Serveste cu paine calda.
Pofta buna!
Citeste si Petrecere in stil spaniol: cartofi si carnaciori
foto: dinnerdiary.org
Descopera ce este adevarat si ce este fals despre Disney!... VIDEO! Afla cum sa scapi de celulita!...