Astfel, sterilizarea masculului este o manopera necesara si nedaunatoare starii de sanatate, daca este executata corect. Pana de curand se credea ca realizarea acestei manopere in cazul unor motani ce nu au ajuns in apropierea taliei de adult poate duce, ca urmare a slabei dezvoltari a uretrei in diametru, la favorizarea obstructiilor uretrale, aceasta producandu-se ca urmare a prezentei litiazei urinare ce este conditionata la randul sau de anumite defecte de metabolism si mai ales de o alimentatie necorespunzatoare.
In concluzie, nu sterilizarea masculului duce la aparitia asa-numitului in folclor "blocaj renal", ci o hranire necorespunzatoare a motanului, anumite defecte metabolice sau lipsa unui control medical periodic.
Ce mai trebuie sa stii?
Daca te ingrijorezi ca dupa sterilizare micul tau prieten s-ar putea ingrasa, exista o explicatie coerenta, si anume ca managementul nutritional deficitar realizat de stapan sau sedentarismul, mostenirea genetica, sunt elementele principle ce duc la obezitate si alte dereglari metabolice, si nu sterilizarea.
In ceea ce priveste femelele, daca te gandesti ca este "sanatos" sa aiba macar o gestatie dusa la final, trebuie sa stii ca starea de gestatie este un stres major pentru organism, duce la aparitia unor produsi de conceptie eventual nedoriti, viitori orfani sau abandonati; gestatia in sine poate pune numeroase probleme pe tot parcursul sau si nu se constituie intr-un avantaj pentru sanatatea femelei.
Citeste si Revista Felicia
foto: www.lifestylepetandproducesupplies.com.au