Antena Căutare

Prosciutto - sunca fina a Italiei

O felie subtire de prosciutto, imbratisand cu voluptate o felie de pepene galben bine copt. Inchipuiti-va intalnirea a doua senzatii gustative diferite: cea dulce-sarata a carnii cu cea foarte parfumata si intensa a pepenelui galben. Sunteti pregatiti pentru ceva nou?

Prosciutto este unul dintre cele mai bine pastrate secrete ale gastronomiei italiene. Aceasta sunca, pe care o puteti gusta in variantele „crudo" (uscata) sau „cotto" (trebuie fiarta inainte de a fi folosita), a trecut peste toate granitele, invadand continentele.

Cele mai cunoscute sortimente cu certificat de origine controlata sunt cele care se produc in regiunile Parma (Prosciutto di Parma - are o culoare roz si un gust dulceag, ce aminteste usor de cel al alunelor, datorat zerului de branza Parmigiano- Reggiano cu care sunt hraniti porcii ), Friuli- Venezia Giulia (Prosciutto di San Daniele, este mai inchis la culoare si cu un gust mult mai dulce) si Toscana (Prosciutto Toscana, in afara de sare, carnea fiind innobilata cu rozmarin, usturoi, ienupar si piper). Toate insa au nevoie de luni si chiar ani pentru a acumula toata savoarea.

In multe regiuni din Italia, prosciutto se pregateste si astazi respectandu-se o tehnica veche de mai bine de 2.000 de ani. Simplitatea este cuvantul-cheie. Mai intai se curata de piele si grasime piciorul de porc, capatand astfel aspectul unui copan de pui gigant, apoi se sareaza (se foloseste in special sare de mare). De acest ultim proces se ocupa „maestro salatore", care adauga o anumita cantitate de sare, lasand apoi carnea sa stea intr-o atmosfera umeda timp de o saptamana.

Urmeaza un alt strat de sare si alte doua saptamani, timp in care „maestro salatore" regleaza permanent temperatura si umiditatea pentru ca prosciutto sa capete calitatile care l-au facut celebru. In continuare se spala de sare si se lasa intr-o incapere rece, intunecata si foarte bine aerisita, pana cand se usuca foarte bine.

Articolul continuă după reclamă

Acum urmeaza etapa in care prosciutto va capata gustul si aroma caracteristice fiecarei zone in parte: este lasata sa se usuce in continuare in aer liber, timp de aproape opt luni, imprumutand astfel un pic din „parfumul" muntilor sau al padurilor.

Intr-adevar, sarea si aerul sunt cele doua elemente care nuanteaza fiecare tip de prosciutto in parte. Intregul proces poate dura intre un an si doi ani, iar la sfarsit un alt „maestro" va testa calitatea fiecarei bucati de prosciutto. Intepand din loc in loc cu un ac de os, va adulmeca aroma, hotarand daca aceasta delicatesa este gata sa ajunga in farfurii.

De cele mai multe ori prosciutto se serveste alaturi de felii de pepene galben, smochine sau bulgari de mozzarella. La fel de simplu este sa pregatiti o gustare delicioasa ce poate fi servita la o petrecere. Se folosesc felii de bagheta stropite cu ulei de masline si coapte in cuptor pana cand devin aurii. Feliile de prosciutto se ruleaza si se taie in trei. Peste bagheta rumenita se asaza cate o bucatica de mozzarella si un rulou de prosciutto. Doar atat...

Foto: heinens.com

Justin Bieber, intre Selena Gomez si Cheryl Cole... Despre infidelitate: ce este permis si ce nu, intr-o relatie...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Există sau nu Moș Crăciun? Este bine sau nu să-ți minți copilul? Echilibrul dintre magie și adevăr
Există sau nu Moș Crăciun? Este bine sau nu să-ți minți copilul? Echilibrul dintre magie și adevăr
În ce zile din luna decembrie este bine să împodobești bradul
În ce zile din luna decembrie este bine să împodobești bradul Catine.ro
De ce mușcă copiii și cum îi ajutăm să se oprească
De ce mușcă copiii și cum îi ajutăm să se oprească
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
ANPC a dat iama în târgurile de Crăciun din țară: haos în rândul produselor alimentare
ANPC a dat iama în târgurile de Crăciun din țară: haos în rândul produselor alimentare Libertatea.ro
Cât a plătit Ioana Țiriac pentru a fi martoră la un moment istoric. Fiica magnatului român nu s-a uitat la bani
Cât a plătit Ioana Țiriac pentru a fi martoră la un moment istoric. Fiica magnatului român nu s-a uitat la bani AntenaSport
Nadia Comăneci, o mamă foarte mândră! Ce a dezvăluit despre fiul ei, Dylan, în vârstă de 19 ani: „Trebuie să își încerce identitatea, să vadă ce dorește…”
Nadia Comăneci, o mamă foarte mândră! Ce a dezvăluit despre fiul ei, Dylan, în vârstă de 19 ani: „Trebuie... Elle
Cum s-a filmat Adrian Corduneanu, la câteva zile după ce s-a predat poliției:
Cum s-a filmat Adrian Corduneanu, la câteva zile după ce s-a predat poliției: "Frățiorul meu..." Spynews.ro
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos HelloTaste.ro
Cea mai tânără miliardară din lume are 29 de ani. A avut o idee care a îmbogățit-o rapid
Cea mai tânără miliardară din lume are 29 de ani. A avut o idee care a îmbogățit-o rapid Antena3.ro
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile useit
Horoscopul zilei de 8 decembrie 2025. Balanțele fac o schimbare în viața lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 8 decembrie 2025. Balanțele fac o schimbare în viața lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Acuzație gravă: comună inundată de Apele Române. Dezastru la Mogoșani, ignorat de autorități
Acuzație gravă: comună inundată de Apele Române. Dezastru la Mogoșani, ignorat de autorități Jurnalul
97% dintre muncile casnice sunt făcute de femei, iar salariile lor sunt cu 500 lei mai mici
97% dintre muncile casnice sunt făcute de femei, iar salariile lor sunt cu 500 lei mai mici Kudika
Ce s-a descoperit la autopsia fetiței de doi ani care a murit într-o clinică stomatologică din București
Ce s-a descoperit la autopsia fetiței de doi ani care a murit într-o clinică stomatologică din București Redactia.ro
Reacţia unui bărbat, prins că şi-a fotografiat buletinul de vot.
Reacţia unui bărbat, prins că şi-a fotografiat buletinul de vot. "Am auzit bliţul de 2-3 ori" Observator
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea MediCOOL
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni UseIT
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x