Psihologia lemnului. O nouă abordare demonstrează cum te poți vindeca de boli în propria casă

Lemnul are un puternic efect terapeutic asupra organismului, iar un studiu recent demonstrează cum ne putem vindeca de boli într‐un mod inedit, chiar și în propria noastră casă

Lemnul are un puternic efect terapeutic asupra organismului, iar un studiu recent demonstrează cum ne putem vindeca de boli într‐un mod inedit, chiar și în propria noastră casă.

Utilizarea lemnului în azilurile de bătrâni și în construirea noilor centre medicale ajută la îmbunătățirea stării de sănătate fizică și psihică, este de părere Marjut Wallenius, cercetătoare în cadrul Universității din Tampere, Finlanda. „Lansez o provocare pentru arhitecți și pentru inginerii constructori și îmi exprim speranța că lemnul poate deveni vizibil în interior”, a declarat Wallenius, conform timberdesignmag.com.

Lemnul are efecte nebănuite

Wallenius a aplicat un chestionar mai multor persoane pentru a evalua experiențele lor fizice și psihologie pe mai multe scale.„Chestionarul a urmărit și modul în care lemnul influențează comportamentul oamenilor. Un studiu efectuat la un azil de bătrâni a demonstrat că utilizarea lemnului în interiorul încăperilor a modificat pozitiv comportamentul oamenilor. Lemnul are același rol de reducere a efectelor stresului pe care îl are și natura”, a declarat Wallenius.

Bătrânii au manifestat, astfel, o mai mare disponibilitate de a interacționa unii cu ceilalți și au fost mult mai conștienți de ceea ce se află în jurul lor dacă personalul azilului a folosit obiecte precum tăvile de lemn.

Peretele din lemn, o minune terapeutică

Efectele lemnului asupra sănătății în mediile spitalicești au fost studiate în mai multe țări, printre care Norvegia, Austria, Japonia, Canada și Danemarca. Un studiu efectuat de Institutul Norvegian pentruTehnologia Lemnului a stabilit că o cameră în care unul dintre cele patru ziduri are o fereastră, iar în încăpere se află cel puțin un perete acoperit în totalitate cu lemn reprezintă cel mai armonios tip de încăpere pentru pacienți.

Lemnul este recomandat în toate încăperile unde oamenii petrec mult timp, precum birourile, spitalele,azilurile, camerele de așteptare, școlile și centrele de ajutor.Totodată, lemnul este recomandat și în locuințe, iar cea mai simplă și ieftină metodă de a beneficia de efectele terapeutice ale acestuia este placarea pereților cu lambriuri de lemn, benefică nu doar pentru sănătatea psihică și fizică a locatarilor, ci și pentru o mai mare eficiență energetică a casei.

Lemnul este folosit în spitalele japoneze

„În Japonia, efectele pozitive ale lemnului au fost demonstrate în clinicile de neurologie. Este nevoie de mai multe studii comportamentale pentru a găsi soluții, spre exemplu, în cazul îngrijirii pacienților în vârstă care suferă de tulburări de memorie”, a declarat Wallenius. Cercetătoarea spune că pacienții japonezi care au petrecut perioade lungi de timp în spital au avut nevoie de un mediu relaxant și calm, care le‐a îmbunătățit starea de spirit și i‐a ajutat să se vindece mai repede. „Prin utilizarea lemnului masiv s‐a constatat că umiditatea aerului din interiorul spitalelor poate fi păstrată la un nivel optim pentru sănătate, cu multiple beneficii în cazul celor care suferă de alergii sau astm”, a adăugat Wallenius.

Mai puțină oboseală psihică și fizică

Efectele pozitive ale lemnului au fost dovedite și în școli. Conform cercetătoarei Marjut Wallenius, în clasele cu interioare din lemn nivelul de vârf al stresului de dimineață, detectat prin măsurarea variației pulsului, scade la scurt timp după ce elevii sosesc la școală și nu mai crește pe parcursul zilei. Într‐o clasă obișnuită, nivelul stresului resimțit de elevi se menține pe tot parcursul zilei.

Citește și
colaj de imagini cu laurentiu reghecampf si anamaria prodan care il tine in brate pe bebeto
Cum s-ar împărți imperiul Prodan-Reghecampf și cine ar primi custodia lui Bebeto. Anamaria și Laurențiu divorțează în SUA
Cum s-ar împărți imperiul Prodan-Reghecampf și cine ar primi custodia lui Bebeto. Anamaria și Laurențiu divorțează în SUA
colaj de fotografii cu rapperita lizzo acoeprit de o plasa mov
Nu îi este rușine cu greutatea sa, dar nici să iasă fără lenjerie într-o rochie transparentă. Cum arată când se întoarce cu fața diva care a atras toate privirile
Nu îi este rușine cu greutatea sa, dar nici să iasă fără lenjerie într-o rochie transparentă. Cum arată când se întoarce cu fața diva care a atras toate privirile
Bogdan de la Ploiești, cantaret de manele
Ce tarif cere Bogdan de la Ploiești pentru a cânta la o nuntă sau la un botez. Câți bani trebuie să scoți din buzunare
Ce tarif cere Bogdan de la Ploiești pentru a cânta la o nuntă sau la un botez. Câți bani trebuie să scoți din buzunare
Mai multe articole
Prânzul favorit al Ducesei de Cambridge. Ce feluri de mâncare preferă Kate Middleton
Puțini știu care e prânzul favorit al Ducesei de Cambridge. Printre felurile de mâncare pe...
Horoscopul zilei de 19 octombrie 2021. Săgetătorii sunt plini de energie. Află ce îți rezervă astrele
Horoscopul zilei de 19 octombrie 2021 vine cu multe vești bune pentru nativii din zodiac....
Parteneri
Ganache de ciocolată. Rețeta celei mai simple creme pentru torturi și prăjituri
Dacă te-ai hotărât să le prepari celor dragi un desert și nu știi cu ce cremă să îl combini, îți recomandăm rețeta de cremă ganache de ciocolată. Este rețeta celei mai simple creme pentru torturi și prăjituri. Nu ai nevoie decât de două ingrediente principale plus aromele preferate.
Catine.ro
Ultimele știri