Live acumFilm: Pisicile aristocrate (r)
Prime Time 20:00Film: Parker

Putem scapa de cicatrici

Interventiile chirurgicale, traumatismele, arsurile lasa urme inestetice pe piele si, din pacate, stergerea totala a acestor cicatrice nu este posibila.

"Vindecarea dupa distrugerea tesutului epitelial presupune formarea unui tesut fibros, iar zona respectiva este diferita de zonele din jur", precizeaza doctor Radu Voicu, medic primar de chirurgie plastica si reparatorie in cadrul Spitalului Universitar CF 2 din Bucuresti.

Chirurgia plastica ofera insa cateva solutii care imbunatatesc aspectul cicatricelor. Ele pot fi corectate prin mai multe metode, dar fiecare dintre ele este indicata pentru un anume tip de cicatrice, potrivit specialistului.

Excizia chirurgicala este una dintre optiuni si presupune indepartarea cicatricei prin metoda chirurgicala. Semnul inestetic poate fi sters in una sau in trei sedinte, daca acesta este foarte foarte lat. De exemplu, o cicatrice lata de doi centimetri se indeparteaza in trei sedinte.

Laserul
Laserul este o alta solutie prin care cicatricele pot fi estompate. Atentie! "El nu sterge orice tip de cicatrice, ci numai pe cele de dimensiuni mici, proeminente (supradenivelate, dar nu foarte mult) si hipopigmentate (mai albe decat restul pielii).

In cazul celor subdenivelate este indicata excizia chirurgicala sau, daca cicatricea se localizeaza la nivelul fetei, injectarea cu substante de umplere, cum sunt cele folosite pentru buze sau riduri. Aceste substante au insa efect temporar, fiind necesara o reinjectare la un interval de aproximativ un an", precizeaza doctorul Radu Voicu.

Foto: vbyx.com

Balon cu ser fiziologic
O cicatrice lata, pentru care nu sunt eficiente nici exciziile seriate, nici laserul, poate fi estompata prin folosirea unui expander. "Aceasta procedura consta in introducerea unui balon umplut cu ser fiziologic sub pielea sanatoasa din jurul cicatricei, pe o durata de trei saptamani.

Balonul se umfla zilnic sau la doua zile, pentru ca pielea sa se intinda. Astfel, se formeaza tesut cutanat suplimentar. In urmatoarea etapa, balonul se scoate, se indeparteaza si cicatricea, iar cu excesul de piele se acopera semnul lasat de excizie", explica doctorul Radu Voicu.

Creme
Exista cateva metode prin care putem preveni formarea cicatricelor mari, inestetice. Presoterapia, aplicarea unei presiuni pe cicatrice, poate preveni supradenivelarea acesteia. Ea se realizeaza cu o simpla fasa elastica aplicata peste leziune. In paralel, se pot folosi creme pe baza de uree sau creme care actioneaza asupra fibrelor de colagen si le inmoaie.

Daca cicatricele se afla in zone care nu permit aplicarea fesei elastice, se pot folosi niste benzi speciale de silicon, care se lipesc pe piele. Expunerea la soare nu este recomandata in perioada de vindecare (cel putin un an), fiindca stimuleaza dezvoltarea aberanta a cicatricelor.

Cand intervenim
Perioada de maturare a unei cicatrice este de un an, un an si jumatate, in functie de zona in care se afla aceasta, de flexibilitatea pielii in zona respectiva si de particularitatile genetice ale fiecarui individ. Pana in aceasta perioada nu este recomandata indepartarea chirurgicala a cicatricei, fiindca ea se poate ingusta si aplatiza in acest interval. Leziunile fetei se vindeca cel mai bine.

Citeste jurnalul.ro

Recomandari