In 1984, Raymond Blanc a hotarat sa isi faca propriul restaurant, in comitatul Oxfordshire, nu departe de Londra. A creat totul, de la concept la retete, si a trecut cu arme si bagaje din restaurant in bucatarie. In 1985 castiga steaua aia pentru care unii muncesc o viata! Pentru "Le Manoir aux Quat'Saisons", hanul de tara (e un fel de a spune "de tara", poate pentru ca e situat intr-un pitoresc peisaj rural) cu 32 de camere, incepea o lunga epoca de glorie. Nu doar Ghidul Michelin il citeaza, de atunci, an dupa an, dar si numeroase alte topuri, precum Relais and Chateaux, Zagat sau AA Restaurant Guide.
Obsesia gradinilor
"Le Manoir aux Quat'Saisons" a fost amenjat in vechiul conac Chiltern, datand din secolul XV, in satucul Great Milton. Proprietatea este inconjurata de pajisti cu statui si garduri vii, are mai multe iazuri, o gradina japoneza si un heliport privat. Pentru ca, de doua decenii, Raymond Blanc este unul dintre cei mai activi sustinatori ai miscarii ecologiste, el si-a amenajt si o gradina de doi acri unde cultiva legumele si verdeturile de care are nevoie in bucatarie.
Raymond Blanc considera ca gradina este parte integranta a experientei culinare si estetice. Este si motivul pentru care a adaugat, clasicei gradini de legume, una cu ierburi si condimente malaysiene, dar si o peluza provensala, unde vara are loc o adevarata explozie de levantica si albastrele. Ca sa nu mai vorbim de noutatea absoluta a gradinii cu ciuperci salbatice comestibile, de unde Raymond aprovizioneaza bucataria cu 15 sortimente diferite de bureti.
Luna de miere, in "Columbar"
Nu vom face acum o prezentare exhaustiva a hanului/conacului - sa spunem doar ca designul interior este semnat de Emily Todhunter si ca este de o modernitate atat de perfect integrata elementelor traditionale, incat nimic nu impieteaza si sentimentul pe care il are calatorul este acela de a se regasi intr-un spatiu familiar, nicidecum intr-o camera de hotel. Totul e mai degraba o dulce provocare, precum apartamentul numit "Dovecote" (columbar), destinat cuplurilor aflate in luna de miere, situat in exteriorul cladirii principale, intr-un vechi... porumbar de secol XV.
Apartamentul este utilat cu o cada de baie victoriana care troneaza in mijlocul unei bai cu pereti de sticla si jeturi de apa, si are la etaj un dormitor decorat cu o panza cu porumbei violeti semnata de Picasso. V-am povestit asta ca sa va faceti o idee despre ce alte surprize il asteapta pe calatorul care alege o vacanta in acest loc exclusivist, cu apartamente care reproduc fie oranjeria unui palazzo italian, fie o veche casa din Provence, fie Orientul Indepartat, delicat in tonuri de jad.
Scoala de gastronomie Raymond Blanc
Insa atuul cel mai important pentru "Le Manoir aux Quat'Saisons" ramane, de un sfert de secol, arta culinara, fiind considerat astazi unul dintre cele mai bune restaurante cu specific frantuzesc nu doar din Marea Britanie, ci de pe planeta. Secretul lui Raymond Blanc? Simplitatea. "Dar niciodata ceva simplu nu este atat de simplu pe cat ti se pare!", obisnuieste el sa spuna. Si pentru ca nu-i place sa tina ce stie numai pentru el, a infiintat, in urma cu 20 de ani, "Raymond Blanc Cookery School", singura scoala de gastronomie din lume unde poti invata tehnicile culinare intr-un restaurant care detine doua stele Michelin (pentru ca, da, intre timp, "Le Manoir aux Quat'Saisons" a trecut de la o stea, la doua).
Zilele acestea, "Le Manoir aux Quat'Saisons" este si unul dintre cele mai cautate restaurante din Marea Britanie. Turismul in aceasta tara pare sa fie impulsionat de apropiata nunta a Printului William cu Catherine Middleton, Londra este luata cu asalt, iar cei cu dare de mana isi trec in program si un pranz sau o cina la celebrul restaurant, care, cum spuneam se afla in proximitatea Londrei. Tentatiile sunt mari, cu atat mai mult cu cat poti ajunge acolo in numai cateva minute, cu elicopterul. Iar daca esti in vacanta cu familia, nu ai nevoie de bona pentru copii, cat tragi o fuga sa cinezi, pentru ca "Le Manoir aux Quat'Saisons" este unul dintre putinele restaurante din lume cu doua stele Michelin unde la masa sunt acceptati si copiii.
sursa: jurnalul.ro