Preparare:
- 4 fileuri de peste de 300 de grame;
- 400 g rosii;
- 4 ardei iuti;
- sucul de la 2 lamai;
- 2 legaturi de patrunjel, tocate;
- 12 linguri ulei de masline;
- 2 cepe; 4 graunte de usturoi;
- 4 tulpini de telina;
- 80 ml vin alb;
- 2 linguri vermut alb;
- 4 linguri cu pesmet;
- 1 lingurita cimbru verde, tocat;
- 8-10 frunze busuioc verde;
- 1 lingurita cu zahar tos;
Pregatire ingrediente: Curatati si tocati frunzele de patrunjel. Taiati fasii frunzele de busuioc. Tocati frunzele de cimbru. Stoarceti lamaile, curatati ardeiul iute si tocati-l cuburi mici. Tocati marunt tulpinile de telina. Zdrobiti usturoiul si tocati ceapa. Decojiti rosiile si tocati-le marunt. Puneti-va la indemana uleiul, vinul, vermutul, sarea, piperul, pesmetul, spalati pestele, si aveti toate ingredientele pregatite pentru preparare.
Preparare:
1. Puneti jumatate din patrunjelul tocat in sucul de lamaie. Adaugati 4 linguri de ulei, ardeiul iute tocat si amestecati pentru omogenizare.
2. Puneti apoi pestele intr-un vas mare, condimentati pe ambele parti cu sare si piper, dupa care adaugati peste bucatile de peste, cu o lingura, sosul preparat mai inainte.
3. Dupa ce ati asezat in vas toate bucatile de peste, turnati tot sosul ramas in vas si lasati pestele la marinat 1 ora.
4. Dupa ce pestele a stat la marinat timp de o ora, puneti intr-o tigaie 4 linguri de ulei si lasati-l sa se incinga la foc mediu.
5. Adaugati ceapa si usturoiul si lasati-le sa se rumeneasca pana cand ceapa capata o culoare aurie. Adaugati si tulpinile de telina tocate si rumeniti-le impreuna cu ceapa inca 1 minut.
6. Condimentati cu un praf de sare si de piper, dupa care adaugati zaharul, vinul alb, amestecati si lasati sa fiarba 5 minute, la foc mic, cu un capac deasupra.
7. Dupa ce a fiert 5 minute, adaugati cimbrul si patrunjelul ramas, amestecati pentru omogenizare si stingeti focul.
8. Intr-o tava, adaugati 2 linguri de ulei, turnati jumatate din pulpa de rosii si jumatate din legumele rumenite in tigaie. Asezati si bucatile de peste in tava, dupa care turnati deasupra pestelui marinata. Turnati in tava restul de pulpa de rosii, legumele rumenite in tigaie si presarati pe deasupra pesmetul.
9. Peste busuioc puneti 2 linguri de ulei si vermutul, amestecati si adaugati-l, cu o lingura, pe fiecare bucata de peste. Dupa ce ati adaugat toate ingredientele, introduceti tava in cuptorul preincalzit la 220 de grade si lasati pestele in cuptor cca. 45 de minute.
Dupa ce a stat la cuptor 45 de minute, scoateti-l, lasati-l sa se racoreasca 10 minute, puneti pestele in farfurii si il puteti servi cu garnitura de cartofi natur.
Pofta buna!
Foto: www.karistaskitchen.com