8 catei de usturoi necuratati
5 linguri ulei de masline
cateva frunze de dafin, plus extra pentru servit (optional)
200g de masline verzi, mari, fara samburi (de preferat in ulei)
2 legaturi mici de patrunjel, tocate marunt
2 ardei iuti rosii, curatati de seminte si tocati marunt
coaja rasa de la 2 portocale, sucul de la 1½ portocala si de la ½ lamaie
aproximativ 1,5 kg de piure de cartofi gata facut
Mod de preparare
1. Se incalzeste cuptorul la 180º C/gaz 4. Se amesteca puiul si usturoiul cu 1 lingura de ulei, intr-o tava putin adanca. Se adauga cateva frunze de dafin. Se stropeste cu ½ lingurita de piper negru macinat si ½ lingurita de sare de mare si se da la cuptor 30 de minute. Apoi se scoate usturoiul, se da cuptorul mai tare, la 220º C/gaz 7, si se mai lasa puiul 15-20 minute pana se face bine si devine auriu si crocant.
2. In timp ce puiul este la cuptor, se toaca grosier maslinele si se presara intr-un bol de servit. Se adauga patrunjelul, ardeii iuti, coaja de portocala, sucul de portocala si cel de lamaie, restul de ulei de masline, sare si piper. Se lasa deoparte la temperatura camerei pana aproape de servire.
3. Se stoarce miezul din cateii copti de usturoi si se face piure cu o furculita. Cu 10 minute inainte de servire, se incalzeste piureul de cartofi intr-o cratita sau la microunde (8-10 minute pe treapta High). Cand este fierbinte, se rastoarna pe un platou si se amesteca cu piureul de usturoi. Se serveste cu friptura de pui, sosul de masline si portocale si cateva frunze de salata.
Citeste mai multe retete interesante pe Good Food!
FOTO! 11 idei inedite pentru a va orna tortul de Revelion... Cinci mituri despre casnicie...