Antena Căutare

Săptămâna Albă în calendarul ortodox. Săptămâna dinaintea Postului Mare

Potrivit calendarului ortodox, incepand cu 4 martie credinciosii intra in Saptamana Alba. Aceasta saptamana mai este cunoscuta in popor si sub denumirea de saptamana dinaintea postului Mare, cea in care crestinii pot sa consume inclusiv miercurea și vinerea oua, lapte, branaza si peste, dar nu si carne.

Potrivit calendarului ortodox, începând cu 4 martie credincioșii intră în Săptămâna Albă. Această săptămână mai este cunoscută în popor și sub denumirea de săptămâna dinaintea postului Mare, cea în care creștinii pot să consume inclusiv miercurea și vinerea ouă, lapte, brânză și pește, dar nu și carne.

Miercuri, 6 martie, se rosteste pentru prima dată în perioada Triodului, rugăciunea Sfântului Efrem Sirul - "Doamne și Stăpânul vieții mele", rugăciune care încetează în miercurea din Săptămâna Mare.

Potrivit rânduielilor Bisericii Ortodoxe, în această săptămână(miercurea și vinerea) nu se săvârșește Sfânta Liturghie, cele doua zile sunt aliturgice. Tot în această săptămână, în Sâmbătă lăsatului sec de brânză, Biserica îi pomenește pe toți bărbațîi și femeile care au fost "luminați prin postire". Această zi este numită "a asceților". Biserica ii așază că modele, calauzitori pentru parcurgerea postului și a pocăinței: "Veniți toți credincioșii să lăudăm cetele cuvioșilor părinți: pe Antonie căpetenia, pe luminatul Eftimie, pe fiecare deosebit și pe toți împreună și viețile acestora că un alt Răi al desfătării cu gândul socotindu-le …".

Duminică, în ultima zi dinaintea Postului Mare, se cere ieratre. această duminică este cunoscută sub numele de „Duminica Iertări”. Această rânduire este prima încercare de a ieși biruitori din lupta cu păcatul, luptă ce se va duce mai intens în Postul Mare.

Articolul continuă după reclamă

Rugăciunea Sfântului Efrem Șirul care se rostește în Postul Mare

„Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trandaviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grairii în deșert nu mi-l da mie.

Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei dăruiește-mi-l mie, slugă Ta. Așa, Doamne Împărate, dăruiește-mi că să-mi văd greșelile mele și sä nu osândesc pe fratele meu. Că binecuvântat ești Tu în vecii vecilor. Amin.”

Calendar ortodox 4 martie 2019. Sfântul Gherasim de la Iordan... De ce să alegeți cursuri de robotică pentru copii?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Neatza de Weekend, 21 iulie 2024. Top cinci destinații de neratat în luna august
Neatza de Weekend, 21 iulie 2024. Top cinci destinații de neratat în luna august Duminica, 21.07.2024, 11:45
Ai sport în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x