Datorita continutului bogat de apa si fibre, dar si a numarului mic de calorii, vinetele atenueaza senzatia de foame, dar si de sete, fiind un aliment foarte indicat in zilele de canicula.
Specialistii ne recomanda sa consumam in sezon vinete cel putin o data pe saptamana, ele avand proprietati terapeutice remarcabile. Vanata are efecte deosebite in combaterea stresului, a insomniei si a starilor de nervozitate.
Fibrele din vinete regleaza metabolismul si ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange. Vinetele au si efect diuretic si antiinflamator, fiind foarte indicate persoanelor care sufera de probleme digestive sau celor cu diabet. Sucul de vinete este exceptional pentru curatarea ficatului si a pancreasului.
Mai mult aceasta leguma se plaseaza pe locul doi, dupa varza, in prevenirea cancerului. Anumite substante continute de vinete impiedica dezvoltarea si aparitia celulelor canceroase. Ultimele cercetari in domeniul medicinii naturiste arata ca pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, a obezitatii, a cancerului si a imbatranirii, vitaminele din vinete sunt mai eficiente decat cele din fructe.
Cum le preparam
Vinetele trebuie gatite imediat deoarece in contact cu aerul pulpa acestora se oxideaza si devine maronie la cateva minute dupa taiere. Pregatite termic, ele isi pastreaza aproape toate proprietatile nutritive. Pot fi preparate sub forma de mancare de vinete, fierte sau inabusite cu rosii, ardei si condimente.
Retetele pe baza de vinete sunt deosebit de apreciate si gustoase: musaca, ghiveci, vinete impanate, muraturi si nu in ultimul rand delicioasa salata de vinete, care este cea mai intalnita in bucataria romaneasca. Cu siguranta ai observat ca vinetele absorb foarte mult ulei.
Daca doresti sa rezolvi aceasta problema, presara inainte sare pe vinetele taiate si lasa-le timp de 30 de minute. Dupa aceea poti folosi uleiul cu incredere, cel mai indicat fiind uleiul de masline.
Bucataria mediteraneeana are o sumedenie de retete pe baza de vinete facute pe grill, o metoda foarte sanatoasa, in care vinetele sunt unse cu putin ulei de masline, asezonate cu patrunjel si cu usturoi si fripte cateva minute pe grill.
Citeste Revista Felicia
Foto: foodblog.ro