1. Tsipouro
Este facut din ceea ce ramane dupa fabricarea vinului, cum ar fi cojile de struguri. Insa nu va ganditi ca e o bautura ieftina sau cu gust indoielnic. Oamenii stiu retete de sute de ani, insa Tsipouro este mult mai vechi, fiind pentru prima oara produs de calugarii din Macedonia. Are o concentratie de alcool de 45% si este consumat la ocazii speciale, in ciuda originii modeste.
2. Kumis
Probabil nu ati auzit niciodata de aceasta bautura traditionala, iar asta se datoreaza faptului ca este originara din stepele Asiei Centrale, teritoriul asociat triburilor mogole. E facut din cea mai putin alcoolica bautura, laptele de iapa, in urma unui proces de fermentatie de o zi. E ceva mai slab adecat o bere, desi nu la fel de racoritoare.
3. Slibovita
E un rachiu facut din prune, care datorita gustului excelent, a fost larg comercializat in zona de provenienta, Balcani. Cu toate acestea, reteta traditionala este cea mai apreciata. O regula: Nu amestecati Slibovita cu alta bautura, luati o gura si asteptati efectul. Surpriza poate fi mare!
4. Rumbullion
Este precursorul romului, cel arhicunoscut. Se crede ca a fost produs pentru prima data de sclavii din Barbados. Acestia au descoperit ca melasa, un produs rezultat in urma procesului de fabricare a zaharului, poate fi fermentata pentru a produce o bautura puternica. Dateaza din 1651!
5. Gorzalka
Este considerata mama "vodcii", iar ca orice alta bautura spirtoasa, la inceput a fost considerata produs medicinal. Se crede ca a aparut in Polonia, in secolul 8, inaintea descoperirii distilarii moderne. Din aceasta cauza avea doar 14% alcool. Odata cu progresul tehnologiei, a aparut celebra si atat de mult iubita Vodka.
sursa: Askmen.com
foto: Hepta.ro