Trainingul parintilor – primul pas in tratarea copiilor cu ADHD

Un studiu recent a dezvaluit faptul ca tratarea ADHD-ului la copii este mult mai eficienta daca, in prealabil, parintii acestora sunt invatati cum sa interactioneze cu cei ce sufera de aceasta tulburare.

ADHD-ul mai este cunoscut si sub denumirea „hiperactivitate si deficit de atentie". Copiii ce sufera de aceasta boala sunt mereu agitati si impulsivi. De asemenea, ei nu se pot concentra asupra unui obiect sau aspect, fiind foarte repede distrasi de alti stimuli. Tulburarea are o incidenta mai mare in randul baietilor si se poate manifesta chiar si in perioada adulta.

Interventiile utilizate in acest caz sunt cele comportamentale. Practic, copilul este mutat intr-un mediu cu mai putini distractori, pentru a se putea concentra asupra sarcinilor principale (cum ar fi cele legate de scoala). S-a constatat ca, pentru a avea succes pe termen lung, terapia ar trebui continuata, intr-o forma sau alta, si acasa.

Desi mama sau tatal poate sa modifice camera copilului, in sensul in care aceasta sa devina mai simpla, acest lucru nu este suficient, pentru ca insasi interactiunea dintre parinti si micut poate constitui un stimul pentru acesta din urma.

De aceea, parintii ar trebui antrenati pentru a sti cum sa se comporte cu copiii ce sufera de ADHD. Ipoteza a fost verificata empiric: interventia comportamentala a fost mult mai eficienta in cazul in care parintii au participat la un training in acest sens (care ii invata cum sa interactioneze cu micutii ce sufera de ADHD) decat in cazul celor care nu au participat.

foto: becausefamilymatters.com

Ultimele știri