Live acumiUmor
Prime Time 20:00iUmor

Trei mituri despre cancerul testicular

Cancerul testicular este deseori asociat cu mituri si interpretari gresite. Desi majoritatea afectiunilor de sanatate intra in afera acestor mituri, cancerul testicular, afecatand o zona sensibila, este supus si mai mult acestui lucru negativ. Un prim mit spulberat: mersul pe bicicleta poate provoca aceasta afectiune. Gresit. Dar iata cele mai comune mituri ale cancerului testicular.

Operatia duce la raspandirea tumorii

Este un mit fals, venit din trecut, intalnit si in prezent, datorat faptului ca multi pacienti se prezentau in faza terminala a bolii, iar interventia chirurgicala constata, de fapt, cat de extinsa e zona afectata. In realitate, interventia la momentul oportun poate fie elimina eficient tumoarea, fie poate stopa raspandirea acesteia.

Cancerul testicular spune stop vietii sexuale

Gresit - in cele mai multe cazuri doar un testicul este scos afara, iar al doilea reuseste aproape la fel de bine sa aiba functiile de baza, inclusiv de a procrea. E adevarat, daca ambele testicule sunt scoase, atunci fertilitatea devine 0, iar interesul sexual scade enorm. Exista insa solutii in acest ultim caz: injectiile cu hormoni.

Barbatii in varsta sunt afectati

Gresit - cele mai multe cazuri se inregistreaza la barbatii intre 15 si 40 de ani, iar dintre acestia cei mai multi care au cancer testicular se afla in anii lor '20. Rata de supravietuire pentru cancerul testicular este de 95%, insa cu cat este depistat mai devreme.

Concluzie: acolo unde este confuzie apar miturile. Este indicat sa fii sceptic la astfel de mituri si sa ceri mereu un sfat autorizat. Si nu uita: examineaza-te des pentru a vedea daca simti malformatii neobisnuite, umflaturi, pe testiculele tale.