Antena Căutare

Vaccinuri indispendabile pentru bebelusi

Vaccinarea profilactica a bebelusilor, din primele opt saptamani de viata, este deosebit de importanta deoarece ii apara de o posibila intalnire cu o boala ce ar putea fi periculoasa.

In tarile dezvoltate nou-nascutii sunt imunizati de cand vin pe lume si apoi constant la anumite intervale de timp. Efectele secundare sunt minore: durere, roseata, iar la unii sugari pot aparea febra si inapetenta (lipsa poftei de mancare pe perioade scurte de timp).

In tarile in care femeile nasc acasa sau in conditii neadecvate din punct de vedere sanitar, atat ele, cat si bebelusii risca contractarea tetanosului in momentul taierii cordonului ombilical.

In cazul unor boli deja existente la copil e contraindicata temporar vaccinarea, mai ales in cazul afectiunilor acute: rinofaringita, boli eruptive, diaree. Alte contraindicatii sunt particulare, specifice bolii cronice pe care o prezinta bebelusul.

Tipuri de vaccin

Articolul continuă după reclamă

Vaccinul antipoliomielitic - este un vaccin trivalent si induce o reactie imuna mediata celular, care determina blocarea portii de intrare a virusului poliomielitic la nivelul tubului digestiv. Prima vaccinare se face cu trei doze orale, primele administrate la interval de o luna, iar cea de-a treia administrare are loc dupa 6 saptamani. Revaccinarea are loc la 1 an si la 7 ani.

Vaccinul antipertussis (tuse convulsiva) este foarte eficient si a scazut remarcabil morbiditatea prin aceasta boala la sugari. Vaccinarea contra tusei convulsive trebuie sa se faca cat mai devreme la sugar, deoarece, prin complicatiile grave pe care le da, tusea convulsiva trebuie evitata in primele luni de viata.

Vaccinul antirujeolic (AR) contine un virus rujeolic viu, atenuat. Vaccinul antirujeolic se recomanda pentru vaccinarea copiilor dupa varsta de 9 luni. Exista trivaccin care, in afara de vaccinarea antirujeolica, asigura si vaccinarea antirubeolica si antiparotiditica. Intervalul recomandat a fi respectat intre vaccinarea antirujeolica si urmatoarele vaccinari este de 30-60 de zile.

Vaccinul antihepatita B se administreaza in functie de situatia epidemiologica a fiecarei tari. La noi, unde incidenta bolii este destul de ridicata, vaccinarea se efectueaza in maternitate, cat mai aproape de momentul nasterii, de regula in primele 24 de ore. In alte tari vaccinarea devine obligatorie numai pentru nou-nascutii din sarcini cu risc (mame seropozitive).

Citeste si Revista Felicia

Prea multe site-uri indeamna la anorexie sau bulimie... VIDEO! Vladut a gatit tocanita de vara cu mamaliguta coapta...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x