Toppingurile de pizza sunt esențiale pentru transformarea unei baze simple de aluat, sos de roșii și brânză într-un preparat delicios.
Alegerea unor toppinguri pentru pizza depinde de gusturile personale și de dorința de a experimenta. Este important să se țină cont de echilibrul între ingredientele sărate, dulci, picante și crocante. De exemplu, combinația de ananas și șuncă pe pizza Hawaiiană oferă un contrast plăcut între dulce și sărat. De asemenea, utilizarea unor ingrediente de calitate superioară, cum ar fi brânzeturile artizanale și legumele proaspete, poate îmbunătăți semnificativ gustul final al pizzei.
Somon afumat
Dacă pizza cu ton este atât de populară, de ce nu ar fi și cea cu somon afumat? În restaurantul Spago din Los Angeles (SUA) vei găsi un topping de cremă de brânză, icre de pește și somon afumat întinse pe un blat crocant de pizza. Se servește la brunch alături de un pahar de vin și este apreciată de clienți.
Carne de cangur și de emu
Dacă nu ești din Australia pizza cu topping din carne de cangur sau de emu s-ar putea să ți se pară bizară. Totuși, în acea parte de lume este ceva obișnuit. În plus, cele două tipuri de carne au avantajul de a aduce un aport considerabil de proteine și puțin colesterol față de opțiunile tradiționale.
Carnea de emu seamănă la gust cu cea de vită, iar ambele tipuri de gătesc medium rare, făcând pizza foarte suculentă.
Citește și: Aluat rapid de pizza. Cum să faci acasă pizza cu costuri minime
Carne de ren
În nordul peninsulei Scandinavia carnea de ren este un aliment comun de mii de ani, iar pentru finlandezi este o parte importantă a gastronomiei. Nu avea cum să nu ajungă și pe pizza.
Carnea de ren are note ușor dulci, o aromă foarte puternică și se poate servi la cuptor, uscată sau afumată. Pentru pizza se utilizează ultima variantă.
Caviar și foie gras
Dacă vrei să ai o pizza opulentă atunci de ce nu ai pune ca topping caviar și foie gras? Nu sunt ingrediente comune pentru un preparat altfel banal, dar cum bucătăria este un loc al creativității orice este posibil. Chefii de la restaurantul Industry Kitchen din Manhattan au încercat să prepare cea mai scumpă pizza din lume și au reușit adăugându-i nu doar caviar și foie gras, dar și trufe și foiță de aur de 24K.
Insecte
În multe țări insectele sunt considerate delicatese și le vei găsi la orice colț de stradă. În Mexic, de exemplu, greierii sunt consumați drept gustare. Un bucătar de la Pizza del Perro Negro din Mexico City s-a gândit să îi pună chiar topping pe pizza. Înainte sunt copți, astfel încât dau preparatului o textură crocantă.
Perle de tapioca
Perlele de tapioca sau boba sunt foarte populare în Asia și de cele mai multe ori sunt folosite pentru băuturi. Bubble tea a ajuns atât de popular, încât este consumat și în toată Europa și în America.
La Pizza Hut și Dominos din Taiwan în anumite perioade vei găsi un sortiment special de pizza, cu perle de tapioca. Este mai degrabă un desert pentru că mai conține și miere și bucăți de prăjituri mochi.
Murături
Murăturile se potrivesc perfect cu carnea, așa că nu este o ideea tocmai nepotrivită să pui câteva felii ca topping pentru pizza. Un astfel de sortiment se găsește temporar la Pizza Hut din Nashville, SUA, sub denumirea de The Picke Pizza. Mai conține bucăți crocante de pui și sos ranch.
Banane
Dacă există pizza cu ananas de ce nu ar exista și cu banane? În mod surprinzător acest sortiment îl vei găsi destul de des în Suedia. Are blatul ca orice alt tip de pizza, sos de roșii, brânză, felii de banane, pudră de curry și uneori alune și ciuperci. O vei găsi sub numele de Pizza Afrikana.
Macaroane cu brânză
În SUA, macaroanele cu brânză sunt un fel de mâncare foarte popular, așa că sunt bucătari care s-au gândit să îl combine cu altă vedetă, pizza. Brânzeturile ca cheddar și gouda se potrivesc foarte bine în ambele preparate, aducând note subtile de nuci. Deasupra sunt presărate bucăți mărunțite de pesmet pentru o textură crocantă.
Alge marine
Algele sunt foarte populare în Japonia, motiv pentru care sunt bucătari care s-au gândit că se potrivesc foarte bine și pe pizza. Sunt pline de vitamine și minerale și au un gust special, așa că și pizza este deosebită de alte sortimente. În plus, sunt atât de multe tipuri de alge, încât pot fi create o multitudine de variante sănătoase de pizza. Este unul dintre acele toppinguri pentru pizza pline de nutrienți.