Antena Căutare

Aluat rapid de pizza. Cum să faci acasă pizza cu costuri minime

Pizza este unul dintre cele mai iubite preparate din lume, dar succesul ei depinde în mare măsură de baza sa esențială: aluatul. Fie că vorbim despre o pizza napolitană autentică, una romană crocantă sau reinterpretări moderne, aluatul face diferența între o pizza banală și una memorabilă.

Aluatul de pizza se prepară din doar câteva ingrediente, dar contează foarte mult calitatea lor | Shutterstock

Originile aluatului de pizza se leagă de Italia, mai exact de orașul Napoli. La început, pizza era un preparat simplu, cu aluat dospit, coaptă în cuptoare cu lemne și servită cu ingrediente de bază, precum uleiul de măsline, usturoiul sau roșiile. În secolul al XVIII-lea, pizza a devenit alimentul de bază al claselor sărace, iar în 1889, odată cu faimoasa Pizza Margherita (cu mozzarella, roșii și busuioc – culorile Italiei), a fost consacrată și ca preparat regal. De atunci, aluatul a fost reinterpretat în diverse stiluri regionale și internaționale.

Tipuri de aluat de pizza

Aluatul de pizza vine în mai multe variante, fiecare cu textura și gustul său aparte, influențat de originea geografică și de tehnica folosită. Cel mai cunoscut este aluatul napoletan, fin și elastic, făcut doar din făină, apă, sare și drojdie, lăsat să fermenteze lent, astfel încât să capete bulele caracteristice și marginile pufoase, dar cu mijlocul subțire. Aluatul sicilian, numit și „Sfincione”, este pufos și înalt, gătit într-o tavă dreptunghiulară, aproape ca o focaccia, cu margini ușor crocante și interior moale, excelent pentru toppinguri simple, dar gustoase.

În zona americană, întâlnim două tipuri dominante: aluatul tip New York, flexibil, cu margini ferme, dar ușor masticabil, gătit în cuptoare convenționale, și cel tip Chicago, folosit la deep-dish pizza, mult mai gros și mai dens, aproape ca o combinație între pâine și tartă, capabil să susțină straturi generoase de brânză și sos.

Articolul continuă după reclamă

Există și variante moderne, cum ar fi aluatul cu maia, care adaugă complexitate aromatică datorită fermentației naturale, sau aluaturile alternative, fără gluten, pe bază de făină de migdale sau de conopidă, dezvoltate pentru nevoile dietetice actuale.

Secrete pentru un aluat de pizza

Secretul unui aluat de pizza reușit stă în echilibrul dintre ingrediente, tehnică și timp. Făina trebuie aleasă cu grijă, ideal una cu un conținut mai mare de proteină (tip 00 sau manitoba) pentru elasticitate și structură. Apa trebuie să fie rece sau la temperatura camerei, nu caldă, ca să nu grăbească inutil fermentația, iar drojdia se folosește în cantități mici, pentru o creștere lentă care dezvoltă aroma.

Frământarea atentă activează rețeaua de gluten, iar aluatul trebuie lăsat să se odihnească suficient, uneori chiar peste noapte la frigider, pentru a-i permite să capete acea textură aerată, cu alveole mari. Temperatura cuptorului este esențială: cu cât este mai înaltă, cu atât coacerea este mai rapidă și marginile capătă acea crustă rumenă, ușor crocantă, dar mijlocul rămâne moale. De asemenea, manipularea blândă a aluatului înainte de coacere păstrează bulele de aer formate, așa că întinsul se face cu mâna, nu cu sucitorul, pentru a nu presa tot aerul acumulat.

Cum se coace corect pizza

Pentru a coace corect pizza, este esențial să se preîncălzească cuptorul la temperatura maximă, ideal peste 250°C, astfel încât aluatul să se gătească rapid și uniform. Se recomandă folosirea unei pietre de copt sau a unei tăvi foarte bine încinse, pe care pizza să fie transferată direct, pentru a obține o crustă crocantă la bază.

Pizza trebuie așezată pe raftul inferior sau pe cel din mijloc al cuptorului, pentru ca aluatul să se rumenească fără ca toppingurile să se ardă. În general, timpul de coacere variază între 7 și 12 minute, în funcție de grosimea aluatului și de cantitatea de topping, dar este important să se urmărească marginile: când devin aurii și ușor rumenite, pizza este gata. Dacă se coace prea mult, devine uscată, iar dacă se scoate prea devreme, mijlocul poate rămâne crud, așa că atenția la detalii și reglarea precisă a timpului fac toată diferența.

Aluat de pizza rapid

Aluatul de pizza este o artă în sine – cu o istorie bogată, o varietate de stiluri regionale și o mulțime de variante moderne. Deși pare simplu (făină, apă, sare, drojdie), reușita ține de detalii: hidratare, dospire, temperatură și coacere.

Ingrediente

  • 350 g făină albă de pâine
  • făină în plus pentru întins
  • 1 plic drojdie uscată rapidă
  • ½ linguriță zahăr tos
  • umplutură pentru pizza la alegere

Mod de preparare

Se pune făina într-un bol mare, apoi se adaugă drojdia și zahărul. Se face o gaură în centru, se toarnă 200 ml apă caldă și un praf de sare. Apoi se amestecă cu o lingură de lemn până când făina se încorporează și se obține un aluat moale. Se întinde pe o suprafață ușor înfăinată și se framântă 5 minute până devine neted.

Se pune aluatul obținut înapoi în bol, se acoperă cu un prosop curat și se lasă să se odihnească 5 minute. Se poate lăsa aluatul să crească mai mult, dar nu e necesar pentru o crustă subțire.)

Se încălzește cuptorul la 240°C (220°C dacă cuptorul are ventilație). Se pune o piatră de pizza, o tavă rezistentă sau o foaie de copt întoarsă pe raftul de sus pentru a se încălzi. Dacă aluatul a fost lăsat să crească, se mai framântă puțin, apoi se împarte în două bile.

Se întinde o bilă de aluat pe o suprafață înfăinată într-un cerc mare folosind un sucitor. Se transferă aluatul pe o foaie de copt înfăinată, se adaugă toppingurile preferate, apoi se glisează pizza pe piatra sau tava încinsă din cuptor. Se coace 8-10 minute până când toppingurile sunt rumene și baza este crocantă. Se scoate pizza și se repetă procesul cu cea de-a doua bilă de aluat.

Rețete cu ingrediente puține pentru cină din care să te inspiri când vrei să gătești ceva rapid... Mâncare de urzici ca la bunica. Cum să transformi într-un deliciu vedetele primăverii...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Dulceața de vinete, preparatul cu puține calorii cu gust excepțional. Cum se pregătește pas cu pas
Dulceața de vinete, preparatul cu puține calorii cu gust excepțional. Cum se pregătește pas cu pas
În ce zile din luna decembrie este bine să împodobești bradul
În ce zile din luna decembrie este bine să împodobești bradul Catine.ro
Rețeta inedită de tiramisu cu portocale perfect pentru Crăciun. Cât de ușor se prepară și de ce ingrediente ai nevoie
Rețeta inedită de tiramisu cu portocale perfect pentru Crăciun. Cât de ușor se prepară și de ce ingrediente ai...
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
ANPC a dat iama în târgurile de Crăciun din țară: haos în rândul produselor alimentare
ANPC a dat iama în târgurile de Crăciun din țară: haos în rândul produselor alimentare Libertatea.ro
Măsura urgentă care ar putea scoate din criză sistemul de educație din România
Măsura urgentă care ar putea scoate din criză sistemul de educație din România Ziare.com
Cât a plătit Ioana Țiriac pentru a fi martoră la un moment istoric. Fiica magnatului român nu s-a uitat la bani
Cât a plătit Ioana Țiriac pentru a fi martoră la un moment istoric. Fiica magnatului român nu s-a uitat la bani AntenaSport
Nadia Comăneci, o mamă foarte mândră! Ce a dezvăluit despre fiul ei, Dylan, în vârstă de 19 ani: „Trebuie să își încerce identitatea, să vadă ce dorește…”
Nadia Comăneci, o mamă foarte mândră! Ce a dezvăluit despre fiul ei, Dylan, în vârstă de 19 ani: „Trebuie... Elle
Cum s-a filmat Adrian Corduneanu, la câteva zile după ce s-a predat poliției:
Cum s-a filmat Adrian Corduneanu, la câteva zile după ce s-a predat poliției: "Frățiorul meu..." Spynews.ro
Vedeta a întors toate privirile! Andreea Marin, într-o rochie mulată și decolteul generos! – GALERIE FOTO
Vedeta a întors toate privirile! Andreea Marin, într-o rochie mulată și decolteul generos! – GALERIE FOTO BZI
Simona Halep a aruncat internetul în aer cu oferta de Revelion 2026! Românii nu au iertat-o!
Simona Halep a aruncat internetul în aer cu oferta de Revelion 2026! Românii nu au iertat-o! BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos HelloTaste.ro
Cea mai tânără miliardară din lume are 29 de ani. A avut o idee care a îmbogățit-o rapid
Cea mai tânără miliardară din lume are 29 de ani. A avut o idee care a îmbogățit-o rapid Antena3.ro
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile useit
Horoscopul zilei de 8 decembrie 2025. Balanțele fac o schimbare în viața lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 8 decembrie 2025. Balanțele fac o schimbare în viața lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Acuzație gravă: comună inundată de Apele Române. Dezastru la Mogoșani, ignorat de autorități
Acuzație gravă: comună inundată de Apele Române. Dezastru la Mogoșani, ignorat de autorități Jurnalul
97% dintre muncile casnice sunt făcute de femei, iar salariile lor sunt cu 500 lei mai mici
97% dintre muncile casnice sunt făcute de femei, iar salariile lor sunt cu 500 lei mai mici Kudika
Cât de sărată trebuie să fie, de fapt, apa în care fierbi pastele. Greșeala pe care o fac mulți, corectată de bucătarii italieni
Cât de sărată trebuie să fie, de fapt, apa în care fierbi pastele. Greșeala pe care o fac mulți, corectată de... Playtech
Ce s-a descoperit la autopsia fetiței de doi ani care a murit într-o clinică stomatologică din București
Ce s-a descoperit la autopsia fetiței de doi ani care a murit într-o clinică stomatologică din București Redactia.ro
Reacţia unui bărbat, prins că şi-a fotografiat buletinul de vot.
Reacţia unui bărbat, prins că şi-a fotografiat buletinul de vot. "Am auzit bliţul de 2-3 ori" Observator
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea MediCOOL
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Zodia care își schimbă radical viața în luna noiembrie 2025. Acești nativi vor face o detoxifiere fizică și mentală
Zodia care își schimbă radical viața în luna noiembrie 2025. Acești nativi vor face o detoxifiere fizică și... Gandul
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni UseIT
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x