Antena Căutare

Alimentele care conțin făină de greier ajung în lanțurile mari de magazine. Cum o poți recunoaște pe eticheta produsului

Alimentele care conțin făină de greier vor fi disponibile, în curând, în marile magazine.

Alimentele care conțin făină de greier ajung în lanțurile mari de magazine. Cum o poți recunoaște pe eticheta produsului

Shutterstock

Comisia Europeană a aprobat, recent, ca făina de greier să fie inclusă în compoziția unor produse.

Citește și: Ce este făina graham și cum o puteți încorpora într-o dietă sănătoasă

Făina de greier, disponibilă în curând în produsele din mai multe magazine

Pe de o parte, insecta se poate consuma, conform reglementărilor UE, sub formă congelată, uscată sau pudră. Pe de altă parte, există și companii alimentare care au introdus de multă vreme făina de greier în produsele lor, care se vând în aproape toate magazinele, inclusiv Kaufland, scrie Ziarulromanesc.de.

În alte cazuri, insectele care se folosesc pentru colorantul E 120 conferă culoarea roșie. Cu alte cuvinte, carminul roșu se obține din insectele fierte și zdrobite, mai menționează sursa citată. Pe erichetele produselor alimentare, poți găti denumirile de E 120, carmin roșu sau carmin. În timp ce, în industria cosmeticelor, poți găsi etichetele de CI 75470 sau coșenilă.

Făina de greier se poate folosi în compoziția pastelor, a pâinii, fursecurilor, pizza, a cerealelor și batoanelor, însă acest lucru trebuie menționat pe eticheta produsului, conform reglementărilor UE.

Poți găsi pe etichetă denumirea științifică a insectei, Acheta domesticus. În cazul gândacilor de bălegar și al lăcustei migratoare se folosește Tenebrio Molitor, respectiv Locusta migratoria. Totodată, produsele pot avea un preț mai mare.

Citește și: Un bărbat a supraviețuit 31 de zile în jungla amazoniană doar cu viermi și propria urină. Cum a fost găsit

În ciuda beneficiilor pentru mediu, nu toată lumea este mulțumită de noua aprobare a UE pentru insecte, notează Euronews.com.

În Franța, politicianul de dreapta Laurent Duplomb a criticat decizia UE spunând că „nu putem lăsa francezii să mănânce insecte fără știrea lor”.

Această îngrijorare provine din ideea greșită că UE nu va cere ca insectele să fie etichetate clar atunci când sunt amestecate cu alte ingrediente, cum ar fi făina.

Nu este cazul. Imprimarea fină necesită ca pudra de greieri să fie etichetată clar.

De asemenea, ambalajul trebuie să menționeze că „ingredientul poate provoca reacții alergice consumatorilor cu alergii cunoscute la crustacee, moluște și acarieni”.

Această afirmație „va apărea în imediata apropiere a listei de ingrediente”.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat acest lucru prin e-mail către Euronews, spunând că „informațiile obligatorii despre alimente trebuie să fie disponibile atât pentru alimente preambalate, cât și pentru alimentele nepreambalate.

Indicarea alergenilor este obligatorie și trebuie furnizată consumatorilor în cazul în care alimentele sunt oferite spre vânzare preambalate sau fără ambalaj”.

Aprobarea nu este revoluționară - UE a aprobat deja alte două insecte pentru consum uman în urmă cu câțiva ani.

Ce a pățit o femeie când a întrebat, în mediul online, dacă salata prespălată se mai clătește. Oamenii au reacționat...
Beneficiile consumului de aloe vera. Ce spun specialiștii
Specialiști spun care sunt beneficiile consumului de aloe vera asupra sănătății tale. Planta...
Horoscopul zilei de 21 martie 2023. Berbecii au nevoie de eliberare. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 21 martie 2023 spune că Berbecii trebuie să fie atenți la ce le spune...
Parteneri
Ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x