- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
O dietă săracă în carbohidrați nu este ușoară, iar cei care țin diete cu cel mai mare succes sunt adesea cei care mănâncă o varietate de alimente, menținând în același timp un nivel scăzut de carbohidrați. Făina graham este adesea folosită ca înlocuitor al făinii albe în prepararea plăcintelor, biscuiților, prăjiturilor și a altor deserturi, dar nu este cu adevărat o opțiune cu conținut scăzut de carbohidrați.
Istoria făinii graham
Cei mai mulți dintre noi sunt familiarizați cu biscuiții graham, dar v-ați gândit vreodată cum și-au primit numele? Ei bine, istoria lor pornește de undeva aproape de Northampton, MA, în Statele Unite, unde a trăit Sylvester Graham (1794 - 1851), persoana care este omonimul făinii din care se face o pâine graham.
Sylvester a trăit și a murit în Northampton (există un loc grozav pentru micul dejun/prânz care îi poartă numele), unde a practicat și a predicat despre vegetarianism, despre care credea că ajută la abstinență și, de asemenea, vindecă impulsurile sexuale (și orbirea). El credea că dieta afecta sănătatea și perspectivele mentale ale fiecăruia și a creat făina graham, care este o făină integrală de grâu, ca alternativă la făina albă înălbită și tratată chimic, care devenise populară în timpul revoluției industriale.
Cum se face făina graham
Făina graham este de obicei descrisă ca fiind o făină integrală de grâu extra-groasă (nu mai fină, ca făina de patiserie). Unele referințe spun că este un grâu integral măcinat grosier, altele afirmă că endospermul este măcinat, dar tărâțele și germenii sunt păstrate grosiere și adăugate din nou. Ceea ce putem spune este că este un grâu integral, dar se pare că diferite tipuri de făinuri graham sunt procesate diferit.
Diferite companii au cam inventat-o pentru uzul propriu, poate chiar cernând o parte din endosperm pentru a o face și mai grosieră și mai zgrunțuroasă. Unele versiuni separă și apoi recombină endospermul, măcinat fin, cu boabele mai grosiere pentru a sublinia aspectul bogat în fibre. Totuși, credem că Graham însuși a vrut doar ca oamenii să mănânce pâine graham 100% integrală, indiferent de cât de grosieră era.
Adevăratul argument are mai mult de-a face cu separarea tărâțelor și a germenilor și apoi recombinarea lor la loc. Dar în această versiune, endospermul este cernut (fie că este măcinat cu pietre sau cu role), iar apoi tărâțele și germenii sunt măcinate mai fin pe mori cu role pentru a nu înfundă pietrele și apoi sunt adăugate din nou în endosperm.
Experții numesc acest lucru „făină reconstituită”, spre deosebire de adevărata făină de grâu integral „integral măcinată”, unde există o separare mică sau deloc a celor trei părți ale bobului. Ei consideră că măcinarea integrală este singura modalitate de a asigura beneficii depline de la făină, și am paria că Sylvester Graham ar fi de acord.
Făina graham și carbohidrații
O porție de ¼ de cană de făină graham conține 23 de grame de carbohidrați, cu 4 grame provenind din fibre. Acest lucru este aproximativ comparabil cu o porție de făină albă de copt de uz general - cu greu un aliment cu conținut scăzut de carbohidrați. Dacă acest lucru contează ca fiind cu conținut scăzut de carbohidrați depinde de aportul dvs. total de carbohidrați pe zi, dar o porție de pâine graham poate ocupa cu ușurință jumătate din doza zilnică de carbohidrați într-o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați. Făina graham nu ar fi considerată un aliment cu conținut scăzut de carbohidrați pentru majoritatea celor care țin dietă.
O persoană care ține o dietă low-carb va fi preocupată nu numai de conținutul total de carbohidrați al alimentelor sale, ci și de cantitatea de zahăr, fibre și alcooli de zahăr. Carbohidrații net este un termen folosit pentru a descrie conținutul total de carbohidrați al alimentelor minus conținutul de fibre. Făina graham, cu 23 de grame de carbohidrați și 4 grame de fibre, are 19 grame de carbohidrați net, sau „utilizabili”. Adăugarea de fibre în dieta dumneavoastră vă ajută să mențineți o greutate corporală sănătoasă, reduce colesterolul, promovează sănătatea digestivă și ajută la controlul glicemiei. Institutul de Medicină recomandă 25 de grame pe zi pentru femei și 38 de grame pe zi pentru bărbați.
Într-o dietă săracă în carbohidrați mâncați de obicei între 30 și 50 de grame de carbohidrați pe zi. Carbohidrații servesc ca o importantă sursă primară de combustibil pentru organism. Acest lucru forțează organismul să folosească acizii grași, derivați fie din alimente, fie din grăsimea corporală depozitată, ca sursă primară de combustibil - o stare numită cetoză. Cetoza nu este ușor de menținut, deoarece organismul preferă să folosească carbohidrații ca sursă de energie și este ușor să „ieșiți din cetoză” chiar și cu un mic exces de carbohidrați.
Beneficiile făinii Graham
Făina Graham este o făină măcinată grosier, așa că schimbă aroma produselor de patiserie atunci când este folosită în locul făinii obișnuite, conferindu-i o textură densă și consistentă. Este mai bogată în proteine și servește ca o sursă bună de fibre. Dacă urmați o dietă săracă în carbohidrați, veți dori să vă limitați consumul de produse de patiserie - indiferent dacă sunt făcute cu făină obișnuită sau cu făină graham.
Ce puteți face din făină graham
Încercați făina graham pentru biscuiți Graham, pâine graham, pâine cu melasă sau orice franzelă rustică, cu cereale integrale. Gustul este de nucă și dulce în același timp - exact ca la biscuiții graham! Apropo, Sylvester a fost în plină forță în anii 1930 cu evanghelizarea sa, dar biscuiții săi s-au impus cu adevărat după moartea sa.