Cu toate că temperaturile scăzute prelungesc considerabil durata de păstrare a alimentelor, nu înseamnă că ele pot fi depozitate la rece nelimitat. Fie că vorbim de carne, legume sau chiar mâncare gătită, fiecare aliment are propriul său interval de valabilitate în congelator.
Cât timp rezistă carnea în congelator, de fapt
Foarte multe persoane aleg să depoziteze carnea, legumele și preparatele gătite în congelator. Însă, indiferent de tipologia produsului alimentar, este important să ai în vedere termenul de valabilitate și să nu consumi produsele care și-au schimbat culoarea, mirosul, gustul sau consistența.
Când vine vorba de carne, răspunsul la întrebarea cât rezistă mâncarea în congelator variază în funcție de tipul acesteia și de modul de ambalare. De exemplu, carnea de vită are o durată de păstrare destul de lungă. Aceasta poate rezista între 8 și 12 luni în congelator, dacă este ambalată corect, notează romaniatv.net.
Și carnea de pui are o durată similară, între 9 și 12 luni. În schimb, carnea de miel nu rezistă mai mult de nouă luni la congelator. Un alt aspect important este că, spre deosebire de carnea macră, carnea tocată are un termen de păstrare mai scurt. Ea trebuie consumată în maximum patru luni de la congelare.
Cât timp rezistă peștele și fructele de mare în congelator
În ceea ce privește peștele sau fructele de mare, trebuie să știi că acestea se păstrează în congelator doar trei luni . Există o excepție în cazul peștelui slab, cum ar fi codul, care poate rezista până la șase luni, fără să își piardă gustul sau textura.
Legumele și fructele congelate își păstrează calitățile nutritive și gustative între 8 și 12 luni. Dacă le-ai cumpărat deja congelate din comerț, este recomandat să verifici întotdeauna termenul de valabilitate de pe ambalaj.
După trecerea acestei perioade, chiar dacă produsul pare încă bun, gustul, textura și valoarea nutrițională pot fi afectate semnificativ.
Cât timp pot sta la congelator pâinea, lactatele și mâncărurile gătite
Atât pâinea, cât și produsele de patiserie pot fi păstrate la congelator timp de două până la trei luni. Depășirea acestui termen poate duce la alterarea texturii și apariția unui gust neplăcut.
Produsele lactate, brânza și untul pot fi congelate între 6 și 12 luni. Cu toate acestea, anumite tipuri de brânză, mai ales cele moi, își pot modifica textura după decongelare.
Mâncărurile gătite, precum supele sau sosurile, pot fi păstrate la congelator pentru o perioadă de două-trei luni. Depășirea acestei durate poate afecta gustul și siguranța alimentului.
Citește și: Experții au creat nuggets de pui în laborator. Cum sunt făcuți, de fapt