Puiul e una dintre cele mai comune și preferate tipuri de carne din lume. Poate fi pregătit în numeroase feluri, de la grătar, la fiert și băgat la cuptor. Printre metodele preferate, mai ales în lumea vestică, se numără și nuggets de pui.
Acestea au devenit un fel de mâncare găsit des pe meniurile restaurantelor fast food sau pe raionul produselor înghețate în magazine.
Pentru că sunt atât de consumate, o echipă de cercetători a vrut să găsească o alternativă mai prietenoasă cu mediul pentru aceste crochete, scrie Daily Mail.
În acest sens, au creat aceste crochete de pui în laborator. Deși conceptul pare SF, tocmai a devenit realitate.
Experții au creat nuggets de pui în laborator
Pentru a crea aceste nuggets de pui în laborator, experții au folosit celule de pui. Potrivit echipei de cercetare, aceste crochete au textură de carne adevărată.
Proiectul a fost realizat de experți din cadrul Universității din Tokyo. Crochetele de pui false sunt mai prietenoase cu mediul decât sacrificarea în masă a puilor pentru a le produce. Pe viitor, ar putea oferi o alternativă etică la carnea reală.
Pentru a crea aceste crochete, echipa a prelevat inițial celule fibroblaste de pui. Acestea se găsesc în țesutul conjuctiv al animalelor. Au folosit un dispozitiv care mimează sistemul circular real pentru a transmite nutrienți și oxigen în țesutul artificial. Procesul a fost posibil cu utilizarea a 50 de fibre goale în interior, cu o grosime foarte mică.
9 zile mai târziu, aceste fibre au fost înlăturate și a rămas în urmă o bucată de pui crescută în laborator de 2 centimetri.
Au fost realizate mai multe teste, în urma cărora experții au concluzionat că această bucată are textura puiului real.
Analiza aminoacizilor a scos la iveală faptul că puiul crescut în laborator are un nivel similar de de „gust amar” ca puiul real. Dar e puțin mai dulce și are un nivel de umami mai ridicat. Experții vor acum să îmbunătățească aceste nuggets de pui create în laborator.
În trecut, echipa a reușit să crească țesut animal în laborator doar până la grosimea de 1 milimetru. Atunci au spus că e dificil să creeze un țesut mai mare, cu celule mai dense.
„Folosim fibre goale semipermeabile. Acestea mimează venele din punct de vedere al abilității de a transmite nutrienți în țesuturi,” a declarat prof. Shoji Takeuchi, conducătorul studiului.
Echipa de cercetare a folosit celule de pui pentru a crea crochetele
„Aceste fibre sunt deja folosite des în filtre de apă care se găsesc în numeroase locuințe sau în mașinăriile de dializă, pentru pacienții care au probleme renale,” a continuat expertul. „E interesant să descoperim că aceste fibre mici pot ajuta la crearea țesutului artificial.”
Potrivit echipei de cercetare, tehnologia „permite producerea cărnii structurate, cu textură și aromă îmbunătățite”.
Citește și: Ce este indicat să știi despre dieta vegetariană: beneficii și riscuri pentru sănătate
Mai mult, experții susțin că acest sistem poate fi folosit și pentru dezvoltări în sectorul medicinei regenerative. De exemplu, pentru creșterea organelor.
„Acest succes demonstrează potențialul acestei platforme pentru producerea țesutului în masă,” susțin autorii studiului.
Dispozitivele obișnuite care ascund aur de 22K. Cei mai mulți ajung să le arunce la gunoi fără să știe ce comoară găsesc... Femeia care nu a mai folosit pastă de dinți, șampon și deodorant de 4 ani. Care sunt beneficiile renunțării la aceste pr...