Antena Căutare

Cât timp se fierbe porumbul. Cum îl alegi și cu ce poți să-l condimentezi pentru un gust perfect

Nu poți lăsa vara să treacă fără să fierbi câțiva știuleți de porumb. Dacă ai posibilitatea să pui un ceaun pe pilostrii în curte va fi cu atât mai bine, dar poți face această operațiune și pe aragaz. Iată cât se fierbe porumbul pentru a fi fraged.

Cât timp se fierbe porumbul. Cum îl alegi și cu ce poți să-l condimentezi pentru un gust perfect | Shutterstock

Porumbul fiert este gustarea verii. Crocant, ușor dulceag, porumbul fiert amintește de verile petrecute la bunici sau de zilele în care mergeai la mare cu părinții. Oricum, te duce cu gândul la vacanță și relaxare. Iată cum îl poți face acasă.

Cât timp se fierbe porumbul în oala sub presiune

Porumbul se fierbe în oala sub presiune pentru aproximativ 10 minute de la momentul în care oala ajunge la presiune maximă (începe să fâsâie). După acest timp, lasă presiunea să scadă natural sau elibereaz-o rapid, în funcție de rețetă sau preferințe. Această metodă reduce semnificativ timpul de fierbere comparativ cu fierberea clasică și păstrează aroma și textura porumbului.

Cum faci porumb fiert după rețeta tradițională

Articolul continuă după reclamă

Porumbul fiert după rețeta tradițională este un preparat simplu, dar extrem de savuros, care aduce aminte de gustul verilor petrecute la țară.

Ingrediente

  • porumb proaspăt (de preferat porumb tânăr, pentru a obține o textură fragedă)
  • apă
  • sare (opțional)
  • unt (opțional, pentru servire)

Mod de preparare

Se aleg știuleți de porumb tineri și proaspeți, cu boabe pline și lăptoase. Se curăță de frunze și mătase, dar se păstrează câteva frunze verzi pentru fierbere, deoarece acestea adaugă un plus de aromă.

Se așează câteva frunze pe fundul oalei, apoi se pun știuleții întregi sau rupți pe jumătate. Deasupra se pun iar frunze de porumb. Se umple oala cu apă, nivelul apei să fie cu un lat de palmă deasupra porumbului. Acum se poate adăuga în apă și o linguriță de sare, dar la fel de bine se poate săra porumbul și după ce a fiert, când se mănâncă.

Se pune pe foc la foc mediu timp de 20-30 de minute, în funcție de cât de fraged se dorește a fi porumbul. Dacă porumbul nu este foarte fraged timpul de fierbere crește, poate ajunge până la 40 chiar 45 de minute. Se poate verifica prin înțeparea unui bob cu o furculiță. Dacă este moale, porumbul este fiert.

Se scot știuleții din apă și se lasă să se scurgă puțin. Porumbul se poate servi fierbinte cu sare și/sau uns cu puțin unt sau rece.

Citește și: De ce nu e bine să arunci apa în care ai fiert porumbul. La ce o poți folosi și ce substanțe nutritive ascunde

Ce beneficii are porumbul fiert

Porumbul fiert nu doar că este delicios, dar poate fi și o gustare sănătoasă, fiind o sursă importantă de nutrienți și antioxidanți.

Porumbul fiert este o sursă excelentă de fibre alimentare, care ajută la îmbunătățirea digestiei, previne constipația și contribuie la menținerea unei greutăți corporale sănătoase prin inducerea senzației de sațietate. Datorită conținutului său de carbohidrați complecși, porumbul furnizează energie de durată, fiind ideal pentru un aport energetic constant pe parcursul zilei.

Porumbul conține vitamine esențiale precum vitamina B1 (tiamină), B3 (niacină) și acid folic, precum și minerale precum magneziu, fosfor și fier, care sunt esențiale pentru funcționarea optimă a organismului. De asemenea, este bogat în antioxidanți, inclusiv luteină și zeaxantină, care sunt benefice pentru sănătatea ochilor, protejându-i împotriva deteriorării cauzate de radicalii liberi și reducând riscul de degenerescență maculară și cataractă.

Porumbul fiert are un conținut scăzut de grăsimi, fiind o opțiune sănătoasă pentru cei care urmăresc un regim alimentar echilibrat. Consumul de porumb fiert poate ajuta la menținerea sănătății inimii datorită fibrelor care contribuie la scăderea nivelului de colesterol și a fitonutrienților care au efecte antiinflamatorii.

Citește și: Hello Chef. Roxana Blenche și Oana Radu au gătit o rețetă de supă de porumb

Porumbul fiert este ușor de digerat, fiind o opțiune bună pentru persoanele cu probleme digestive sau care caută un aliment ușor, dar hrănitor.

Trebuie sau nu să preîncălzim cuptorul de fiecare dată când îl folosim. Ce spun specialiștii... Cum recunoaștem un pepene copt. Ce trebuie să facem când vrem să-l cumpărăm din supermarket sau de la piață...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x