Multe condimente și ierburi frecvent întâlnite și folosite, cum ar fi cuișoarele, turmericul, rozmarinul, salvia și scorțișoara, au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii puternice. Cât timp le putem folosi din momentul în care le-am desfăcut?
Cât rezistă condimentele și când expiră
De regulă, mirodeniile se folosesc în scop culinar și se prepară din rădăcinile uscate, coaja sau tulpina unei plante. Ierburile sunt considerate a fi frunzele uscate sau proaspete ale plantei.
The Food and Drug Administration (FDA) definește condimentele ca substanțe vegetale aromate, în formă integrală, ruptă sau măcinată, a căror funcție semnificativă în alimente este mai mult condimentarea decât asigurarea nutriției.
Pentru a consuma ierburile și condimentele în mod corespunzător, este important să se identifice dacă expiră și când ar trebui înlocuite. Atunci când se determină termenul de valabilitate al ierburilor și condimentelor uscate, caracteristicile care se pot lua în considerare includ tipul, procesarea și depozitarea acestora.
De exemplu, condimentele uscate au tendința de a rezista mai mult timp decât ierburile uscate. Totodată, cu cât condimentele sunt mai întregi sau mai puțin procesate, cu atât durata lor de valabilitate este mai lungă.
Când un condiment se alterează, înseamnă că și-a pierdut cea mai mare parte din aromă, potență și culoare. Din fericire, consumul unui condiment care s-a deteriorat este puțin probabil să producă efecte adverse.
Cât de mult își păstrează condimentele aroma
Ierburile și condimentele proaspete sunt cele în forma lor cea mai pură. De cele mai multe ori, nu rezistă mai mult de o săptămână. Spre deosebire de restul, cel mai probabil au nevoie să fie ținute la frigider, potrivit Taste of Home.
De regulă, ierburile uscate rezistă între 1 - 3 ani. În această categorie se pot include: busuioc, mentă, măghiran, rozmarin, frunze de dafin, oregano, cimbru, mărar, pătrunjel, coriandru și salvie.
De obicei, condimentele măcinate sau sub formă de pudră au o perioadă de valabilitate de 2-3 ani. Printre cele mai frecvent întâlnite exemple se numără: praf de usturoi, scorțișoară măcinată, pudră de ghimbir, ienibahar măcinat, cardamom măcinat, boia măcinată, pudră de ardei iute, turmeric măcinat și amestecuri de condimente.
Citește și: Acestea sunt cele zece alimente care nu expiră niciodată
Condimentele integrale sau care nu au fost măcinate au cea mai lungă durată de valabilitate. Suprafața lor mai mică este expusă la aer, lumină și umiditate. Acest lucru le permite să-și păstreze uleiurile aromatice și compușii aromatici mai mult timp decât omologii lor măcinați, conform Healthline.
Dacă sunt depozitate corespunzător, condimentele întregi pot rezista până la 4 ani. În această categorie se pot include: boabe întregi de piper, nucșoară întreagă, cuișoare, batoane de scorțișoară, ardei iuți întregi uscați, coriandru, semințe de mustar, semințe de fenicul, semințe de chimen și iarbă de lămâie.
Sarea este singura, care poate fi folosită la nesfârșit indiferent de dimensiunea și forma sa, fără a se strica sau a-și pierde aroma. Dacă utilizezi o sare condimentată, orice mirodenii adăugate își pot pierde potența în timp.
Gustarea mai bună decât ciocolata Dubai. Care e acum cel mai nou trend peTikTok. Imaginile care au facut înconjurul inte... Cât costă un cozonac de Paște făcut de Gabriela Cristea. Prețul nu este pe buzunarele tuturor. Ce a postat vedeta înaint...