Ouăle sunt unul dintre cele mai apreciate alimente de bază și sunt adesea folosite nu doar la micul dejun, ci și la prepararea diferitelor rețete de deserturi, aperitive sau feluri principale de mâncare. Totuși, de cele mai multe ori, alegem să aruncăm ouăle dacă vedem că acestea au depășit termenul de valabilitate. Descoperă în rândurile de de mai jos ce se întâmplă dacă mănânci ouă expirate.
Ce se întâmplă dacă mănânci ouă expirate. Ce arată termenul de valabilitate, de fapt
Ouăle sunt ingredientul principal în numeroase tipuri de rețete, motiv pentru care ele nu lipsesc din frigiderele românilor. Fierte, prăjite sau adăugate în tot felul de preparate, aceste alimente sunt apreciate nu doar pentru gust, ci și pentru faptul că sunt extrem de sănătoase și nu trebuie să lipsescă din dieta unui om sănătos.
Citește și: De ce e greșit să ții ouăle pe ușa frigiderului! Avertismentul dat de medici
Totuși, fiindcă au un termen de valabilitate destul de scurt, pot exista și situații în care ouăle expiră și alegem să le aruncăm la gunoi, însă un articol publicat recent de cei de la thesun.co.uk arată de ce greșim atunci când facem acest luccru, dar și ce se întâmplă dacă mănânci ouă expirate, de fapt. Tot în darul acestui material a fost explicat și ce anume arată termenul de valabilitate.
Un specialist în domeniu, pe nume Sarah Howard, a explicat cum stau lucrurile, de fapt: „Cele mai bune rezultate se văd atunci când oul este cât mai proaspăt cu putință, adică în termenul de valabilitate. Să faci ouă poșate, de exemplu, poate să fie destul de dificil, așa că ai nevoie de ouă cât mai proaspete pentru un rezultat bun din punct de vedere al gustului, dar mai ales al texturii”.
Un sfat oficial venit din partea Agenției de Standarde Alimentare din Marea Britanie arată că ouăle expirate pot fi mâncate atâta timp cât sunt gătite corect, adică până când și albușul și gălbenușul sunt gătite în totalitate sau dacă sutn adăugate în prăjituri ce urmează să fie coapte.
Ce se întâmplă dacă mănânci ouă expirate și ce arată termenul de valabilitate, de fapt? Ouăle pot sta la raft timp de 28 de zile de la depunere. Totuși se pare că ouăle, dacă sunt depozitate corect, pot fi consumate timp de 5 săptămâni după data de expirare. Unele alimente prezintă pe etichetă notația „A se consuma de preferință până la data”, lucru ce nu arată că alimentul expirat nu mai e bun de consumat, ci că mai degrabă acesta și-a pierdut din prospețime. În plus, termenul de valabilitate real este dat mai degrabă de oul în sine, pe care trebuie să îl verifici ca să vezi dacă a expirat sau nu. Cum faci acest lucru?
Primul și cel mai important test este să îl spargi într-un castron și, dacă miroase neplăcut, atunci acesta trebuie aruncat. Când un ou devine prea vechi, acesta își poate schimba culoarea la albuș sau gălbenuș. Poți face și testul vasului cu apă. Dacă pui ouă într-o oală cu apă și acestea încep să plutească, atunci în mod clar au expirat și nu trebuie să le mai consumi.
Ce a putut să facă o soacră, chiar înainte de nunta fiului său. Viitoarea mireasă a fost cea care a povestit totul... Un bărbat s-a enervat atunci când a văzut că un șofer a parcat pe linie, fix între două locuri de parcare. Cum s-a răzbu...