Ceaiul la plic este o alternativă extrem de rapidă a ceaiului clasic atunci când te grăbești și ești în criză de timp, însă ce au găsit cercetătorii în acesta i-a stupefiat pe mulți.
Plicurile care au fost supuse unor teste speciale au scos la suprafață un nou semnal de alarmă în cazul alimentației oamenilor.
Iată în ce sortimente de ceai au descoperit cercetătorii urme de gândaci, păianjeni și muște!
Cercetătorii germani au descoperit urme genetice de la gândaci, păianjeni și muște în plicurile de ceai
În urma unui studiu efectuat în cazul unor sortimente de ceai s-a dovedit faptul că există o reală problemă pentru cei care îl consumă.
Experții trag un semnal de alarmă după ce au analizat un număr de 40 de tipuri de ceai care sunt comercializate la nivel mondial și în care au fost identificate sute de urme genetice care provin de la gândaci, păienjeni și muște.
Faptul că într-un singur plic de ceai verde au fost depistate rămășite de până la 400 de specii diferite de insecte, i-a îngrozit și pe cercetători.
Potrivit Antena 3 CNN, pe lângă muște, gândaci și păianjeni au fost identificate și alte insecte precum: lăcuste, fluturi, purici, dar și multe altele.
Sortimentele testate de cercetătorii germani sunt consumate inclusiv de români, printre acestea regăsindu-se: ceaiul verde, ceaiul de mentă și ceaiul de mușețel.
Profesorul Henrik Krehenwinkel, de la Universitatea Trier din statul german din vestul Renania-Palatinat, a declarat:
„Am examinat ceaiuri și ierburi disponibile comercial și am găsit ADN de la până la 400 de tipuri diferite de insecte într-o singur plic de ceai.”
Biogeograful și echipa sa au folosit o nouă metodă pe care au conceput-o special pentru a studia pliculețele de ceai, căutând urme de ADN de insecte.
Universitatea a precizat într-o declarație că Krehenwinkel și echipa sa au „prezentat o metodă prin care ADN-ul de mediu semnificativ (ADN de mediu) poate fi obținut din plante uscate și evaluat”.
Metoda concepută de cercetător și de echipa sa este inovatoare pentru că „ADN-ul nu este luat de pe suprafețele plantelor, așa cum se întâmplă de obicei în majoritatea cazurilor, ci din material vegetal zdrobit, uscat. Pe învelișul plantei, ADN-ul nu rămâne disponibil pentru mult timp, deoarece este descompus de lumina UV sau spălat de ploaie. O altă limitare în acest sens este că în acest fel sunt luate în considerare majoritatea insectelor de la suprafața plantei”.
„În sfârșit, procedura ar putea deveni și un caz de criminalistică. Declarațiile sigure despre originea geografică reală a plantelor pot fi făcute folosind ADN-ul. În acest fel, vama ar putea stabili dacă tipurile de ceai importate provin cu adevărat din țările specificate. Ceea ce este posibil în cazul ceaiului se aplică și altor plante precum sunt unele medicamente, de exemplu.”
Studiul efectuat pe sortimentele de ceai vizate a fost publicat în revista academică Biology Letters , care este publicată de Royal Society din Marea Britanie.
(P) Jidvei, vinul din țara natală a maestrului Brâncuși, alături de 2800 de vizitatori la vernisajul din Paris / Premier... Rețetă de cozonac italian. Cum se face un panettone ca-n Italia...