Este foarte important să cunoaștem detalii importante despre alimentele pe care le mâncăm, precum ar fi proveniența acestora și prospețimea lor.
Întotdeauna specialiștii recomadă să alegem legume și fructe organice și să le spălăm și curățăm extrem de bine înainte de a le consuma.
Iată care sunt cei doi pași prin care te poți asigura că ai eliminat pe cât de mult posibil pesticidele regăsite pe legume și fructe.
Citește și: Leguma care costă mai mult decât carnea. Ce este și la ce preț ajunge planta pe care nu toți și-o permit
Ce trebuie să faci după ce ai cumpărat legume și fructe din piață
Într-adevăr, una dintre cele mai sănătoase variante ar fi să ne cultivăm propriile legume chiar la noi acasă, dar dacă acest lucru nu este posibil, experții recomandă câteva sfaturi pentru a ne asigura că am evitat cât am putut de mult eventualele probleme care pot apărea.
Iată care sunt cei doi pași pe care trebuie să îi urmezi după ce ai achiziționat fructe sau legume din piață sau din marile supermarketuri.
- Primul pas este obligatoriu pentru sănătate și este reprezentat de spălarea legumelor și a fructelor sub jet puternic de apă.
Deși pare absurd sau o normalitate pentru unii, în România încă există persoane care omit să spele fructele și legumele înainte de a le consuma, iar acest aspect poate avea consecințe grave asupra organismului.
Este esențial să speli alimentele cât se poate de bine, fie doar cu apă curată sau cu o perie fină care poate îndepărta eventualele reziduuri de pesticide.
- Al doilea pas este opțional și este reprezentat de curățarea stratului exterior al fructelor și legumelor. Coaja este o protecție foarte bună pentru fructe, aceasta captând o mare parte din puterea de acțiune a pesticidelor. Cu toate acestea, este bine să știi că astfel este redusă cantitatea de pesticide pe care o consumi, nu eliminată.
Citește și: Rețeta de post pentru mâncarea de ștevie, delicatesa sezonului. Gospodinele iubesc acest mod de preparare
De curând, tot mai mulți experți au vorbit despre această problemă și au punctat lucruri esențiale pe care toți oamenii ar trebui să le cunoască.
„Vorbim de alte pesticide depistate în aceste teste. Pesticide care s-a demonstrat că au un efect de bioacumulare în organismul uman. Efectul este unul cumulativ. Noi ne expunem la mai multe pesticide simultan și fiecare parte va modifica structura acizilor nucleici și va duce la apariția unor mutații genice capabile să inducă apariția unor tumori", a precizat toxicologul Radu Țincu potrivit Antena 3 CNN.
„Am putea să spălăm foarte bine aceste fructe și legume. O parte din aceste pesticide rămân pe suprafața lor, iar o spălare sub jetul de apă va dilua, va reduce cantitatea prezentă pe suprafața lor sau am putea să decojim. Recomandarea este să mâncăm diversificat. Mai multe fructe și legume din mai multe zone. Acest lucru va diminua riscul ca organismul să fie expus la același tip de substanță", a mai declarat expertul toxicolog.
Citește și: Cât costă un kilogram de roșii românești! Prețul din piețe îi poate lua prin surpindere pe mulți
O expunere îndelungată la pesticide reprezintă un real pericol pentru organism, iar medicul Radu Ținu a explicat de ce se întâmplă acest lucru.
Conform spuselor acestuia, expunerea îndelungatp are un impact pe termen lung și mediu care poate duce la apariția cancerului limfatic, gastric, mamar, uterin, la leucemie și chiar la dereglarea funcțiilor endocrine. Potrivit doctorului, studiile au arătat faptul că în ultimii 10-1, expunerea îndelungată la pesticide a putut conduce și la boli neurologice degenerative.