Cireșele, unele dintre cele mai iubite fructe vara, sunt acum pe toate tarabele în piețe, fiind disponibile în foarte multe soiuri. Iată care sunt cele mai delicioase soiuri de cireșe românești.
Vremea călduroasă nu ne aduce doar poftă de vacanță, ci și fructe delicioase. Sezonul cireșelor a început și piețele sunt pline de tarabe cu cireșe. Cum țara noastră are un sol prielnic, avem multe soiuri de cireșe delicioase. Acestea sunt unele dintre cele mai bune, pe care multe gospodine le folosesc și la gemuri, dulcețuri și compoturi.
Cele mai bune soiuri de cireșe românești
Boambe de Cotnari
Sunt cireșe foarte mari, iar soiul este extrem de productiv. Fructele sunt suculente, de culoare galben-auriu cu pete roz-roșu pe o mare parte din suprafață, foarte bune la gust. Pot fi culese la sfârșitul lunii iunie. Este un soi foarte des întâlnit în țara noastră. Cireșele sunt ideale pentru consum proaspete sau sub forma de dulcețuri și compoturi.
Negre de Bistrița
Li se mai spun cireșe amare. Fructele au culoarea neagră, pulpa este semipietroasă, iar gustul lor e amărui.
Amar de Galata
Acestea sunt cireșele bicolore, de culoare galben-roz, cu pulpă galben-albicioasă, cu un gust intens amar. Este un soi românesc de cireșe amare, cu o textură semipietroasă și formă sferică, ușor turtită la baza.
Timpuriu de Bistrița
Cireșele sunt de mărime mijlocie și au formă alungită. Culoarea roșu închis ajunge până la negru atunci când fructele ajung la maturitate deplină. Pulpa este semicrocantă, cu vinișoare sângerii, suculentă, cu gust dulce și sâmburi relativ mari.
Cireșele de Cerna
Cerna au fructele mari, de culoare roșu-strălucitor și gust dulce-acrișor. Fructele se culeg la mijlocul lui iunie.
Uriașele de Bistrița
Sunt un soi foarte viguros, cu fructe foarte mari, de culoare roșie. Pulpa este pietroasă, suculentă, iar gustul e dulce, puțin acidulat. Fructele pot fi culese în prima jumătate a lunii iulie.
Citește și:
Dieta cu cirește: te scapă de kilogramele în plus și de grăsimea de pe abdomen
Cum faci cea mai bună dulceață de cireșe. Rețeta de pe vremea bunicii, fără conservanți
Pandișpan bicolor cu cireșe. Un desert delicios, de sezon.
Sursă foto: pexels.com