- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Mulți dintre noi obișnuim să bem vin, fie că ieșim în oraș, sau la masa de seară de acasă. Dar câți dintre noi știu să savureze vinul la adevărata sa valoare?
Desigur, lumea vinului poate părea destul de pretențioasă și inaccesibilă pentru un începător, însă noi am adunat mai jos câteva sfaturi direct de la experți, care te vor ajuta să apreciezi vinul la fel ca un degustător profesionist. Uite care sunt acestea:
Totul începe cu mirosul
Mirosul este o parte importantă din procesul degustării vinului. Dacă vrei să îți îmbunătățești simțul, poți să începi prin a descrie câteva dintre mirosurile pe care le întâlnești de-a lungul unei zile. Închide ochii și încearcă să descrii aromele șamponului pe care le distingi sau pur și simplu pe cele ale unui preparat sau chiar ale pastei de dinți, analizând exact cum simți aroma de mentă sau a fiecărui condiment. Dacă repeți acest exercițiu, vei începe treptat să distingi și aromele îmbietoare ale vinurilor.
Alege paharul potrivit
Forma paharului nu doar că pune în valoare vinul, ci te ajută și să distingi mai ușor aromele subtile ale acestuia. Pentru fiecare tip de vin există un pahar special creat, așa cum ne arată cei de la winefolly.com, astfel că pentru vinul alb ai nevoie de un pahar cu o cupa mică, pentru vinul roșu ai nevoie de un pahar cu o cupă mai mare, care permite aerarea vinului, iar pentru cel rose este recomandat paharul cu o cupă mică, sub forma unei lalele.
Combină vinul și mâncarea în mod corect
Una dintre cele mai simple reguli cu care nu poți da greș este să combini vinul și mâncarea din aceeași regiune sau țară. Spre exemplu, majoritatea mâncărurilor nemțești conțin cârnați și prăjeli, iar vinurile potrivite pentru astfel de preparate sunt cele acide, așa cum sunt vinurile din Germania. Aceeași regulă este aplicată și de producătorii italieni, care vor să se asigure că paharul cu vin completează armonios o porție de paste tradiționale.
Cum poți să îți pui la punct abilitățile de degustător profesionist? Începe prin a identifica în mod corect soiurile de struguri, regiunea de proveniență și cantitatea de zaharuri conținută și apoi savurează-le alături de preparatele potrivite. Vei pune în valoare atât calitățile vinului, cât și aromele mâncărurilor.
Alege corect vinul din meniu
Atunci când mergi la restaurant, vei găsi în meniu numeroase tipuri de vinuri și probabil îți este destul de greu să te hotărăști asupra vinului potrivit. Cei care nu sunt siguri ce ar trebui să aleagă cel mai probabil vor opta pentru prima variantă din meniu sau poate pentru cea mai ieftină. Cu toate acestea, un mic truc care îți va fi de ajutor data viitoare când mergi la restaurant este să alegi o variantă situată la mijlocul sau chiar în josul paginii. Somelierii știu acest lucru și îi răsplătesc pe cei care parcurg tot meniul cu cele mai aromate vinuri, așa cum ne relatează tastingtable.com.
Încearcă o degustare pe nevăzute
Probabil una dintre cele mai neobișnuite tradiții a somelierilor, degustarea pe nevăzute este un exercițiu care te poate ajuta să identifici un soi de vin doar după aroma sa. Cu toții avem tendința să ne lăsăm influențați de preț sau de brand atunci când alegem un vin, iar degustarea vinurilor pe nevăzute este un mic truc prin care vei aprecia vinul la adevărata sa valoare. Poți chiar să aduni câțiva prieteni la tine acasă și să organizați o petrecere tematică cu o degustare de vinuri pe nevăzute pentru mai multă distracție.
Așa că îți poți turna un pahar cu vin și poți pune în aplicare tot ce ți-am prezentat mai sus, astfel încât să devii și tu un degustător profesionist de vinuri.
Sursă foto: Shutterstock
Ce vom mânca în 2050? Specialiștii au dat verdictul șocant: ”Nu va crește în pământ și nu va depinde de soare”... Și TU faci această GREȘEALĂ când prepari MUJDEIUL. Iată ce nu trebuie să adaugi niciodată peste usturoi!...