Faptul că alimentele au ajuns la prețuri greu de imaginat nu mai este un secret pentru nimeni, însă ideea că un kilogram de carne poate fi mai ieftin decât un kilogram de legume i-a consternat pe mulți.
Iată ce legumă are un preț care îl depășește pe cel al cărnii și ce beneficii are pentru organism.
Citește și: Cât costă un kilogram de roșii românești! Prețul din piețe îi poate lua prin surpindere pe mulți
Ce este leguma care costă mai mult decât carnea
Sparanghelul este o legumă de culoare verde și delicioasă, care are tulpini subțiri și un gust ușor amărui. Acesta este foarte sănătos pentru organism, având o serie de beneficii pentru sănătate.
Sparanghelul este o sursă foarte bună de fibre, minerale și vitamine și are atât proprietăți antioxidante, cât și antiinflamatorii, ajutând la menținerea unui sistem digestiv sănătos.
Vitamina K este cea care are puterea de a contribui la sănătatea oaselor și a sângelui, iar vitaminele E și C, care sunt doi antioxidanți puternici ajută la protejarea celulelor de stresul oxidativ.
Sparanghelul este bogat în acid folic și este esențial pentru femeile care sunt însărcinate sau care își doresc o sarcină, dar nu numai.
Consumul acestei legume poate sprijini considerabil sănătatea inimii, acest lucru datorându-se conținutului bogat de potasiu și de vitamina B6.
Citește și: Care este cel mai bun loc pentru depozitarea cartofilor. Nimeni nu s-ar fi gândit la asta
Faptul că sparanghelul este un nivel scăzut de calorii, reprezintă o alegere foarte bună pentru cei care doresc să-și mențină greutatea sau pentru cei care vor să slăbească.
Fiind bogat în vitamina A, acesta contribuie la sănătatea pielii și a ochilor, iar compușii bioactivi precum flavonoidele au efecte antiinflamatorii și chiar anticancerigene.
Sparanghelul este un aliment foarte hidratant, care conține 90% apă și poate fi gătit prin mai multe variante, fie la aburi, prăjit, în salate sau alte combinații.
La ce preț ajunge sparanghelul
Pentru că este o legumă atât de sănătoasă, sparanghelul poate ajunge la prețuri pe care mulți nici nu și le închipuie. De cele mai multe ori prețul pentru un singur kilogram ajunge în magazine la aproximativ 40 - 50 de lei.
Suma depășește, de asemenea, de cele mai multe ori, prețul unui kilogram de carne, iar acest aspect îi determină pe oameni să nu cumpere, în ciuda tuturor beneficiilor pentru organism.
O legătură de sparanghel poate ajunge până la 20 de lei în magazine, în timp ce fermierii vând un kilogram cu o sumă puțin mai apropiată de sumele românilor, și anume cu aproximativ 36 de lei.
Cultivarea sparanghelului a devenit o afacere tot mai profitabilă și în România în ultimii ani. Cei care au avut curajul să investească în această plantă reușesc acum să culeagă roadele muncii.
Potrivit unei publicații, agricultorii români pot avea venituri săptămânale de până la 3 000 de lei din vânzarea acestor legume.
Cum trebuie păstrată carnea de vită la congelator. Cât rezistă și de ce trebuie să ții cont pentru a nu-și pierde savoar... Rețeta de post pentru mâncarea de ștevie, delicatesa sezonului. Gospodinele iubesc acest mod de preparare...